İndirim tarihleri zamanında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı unutmayınız!

Kapatmak için ESC basınız.

genel anestezi ile sünnet yaptıranlar

Penisin ucunda bulunan idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk meydana getiren cilt fazlalığının kesilerek alınmasına sünnet denilmektedir.

Özel Halk Sağlık Kabinimiz de alanında uzman üroloji doktorlar tarafından ve hemşiremiz ile sünnet tedavisi hizmeti vermekteyiz.

Sünnet nedir?

Çok eski tarihlerden bu yana toplumlarda geleneklerin gereği olarak sünnet tedavisi yapılmaktadır. Halen dünyada ve ülkemizde sık olarak uygulanan bir cerrahi ameliyat operasyonudur.

Tıbbi durumla açıklamak gerekirse sünnet işlemi, erkek bireyin penis ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatmakta olan deridir.

Bu derinin alınmaması mikroorganizmaların çabuk üremesine sebep olmaktadır. Bu derinin cerrahi yöntem ile alınma tedavisidir.

Bu sağlık işlemi ciddi bir operasyon işlemidir. Bu sebeple de çocuk cerrahları ya da üroloji uzmanları tarafınca sağlık merkezi ortamında gerçekleştirilmelidir.

1.Sünnet derisi nedir?

Sünnet derisi, penisin yuvarlak kısmını kaplamakta olan bir deri parçasıdır. Bebek doğduğu vakit sünnet derisi bütünüyle penise yapışmaktadır.

Zaman içinde sünnet derisi penisin baş kısmından ayrılarak geri çekilebilirken bazı bireylerde fimozis ismi verilen bir sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir.

Bazı durumlarda sünnet derisi çok sıkı olabilmektedir. Penis başının üstüne kapanabilmektedir ve hareket edilmeyen durumuna neden olabilmektedir.

Bu sağlık durumu fimozis problemi olarak isimlendirilmektedir. Fimozis tedavisi; sünnet işlemi yapılırken iz bırakmayan fimozis için topikal steroid ilacını içerebilmektedir.

2.Bebeklerde sünnet?

Sünnet yaşı kaçtır?

Her yaşta yapılabilmekle beraber; Sünnet derisinin işlem tedavisi genellikle 2-5 yaşlar içinde yapılması çocukta oluşabilecek muhtemel ruhsal travmalardan ötürü pek öneri edilmemektedir.

Sünnet nasıl olur?

Penisin yuvarlak ucunu tamamını kaplamış olan deri parçasıdır ve küçük ameliyattır. Sağlık kuruluşunda steril ortamda ve ekipmanla yapılmalıdır.

Yeni doğan süreci dışında uygulanması planlanan sağlık işlemi yapım ameliyatı lokal anestezi ile uygulanmaktadır. Eğer çocuk yaş bakımından büyük ise ruhsal travma yaşamasın diye genel anestezi önerilmektedir.

Anestezi uygulandıktan sonrasında ameliyat bölgesi temizlenmektedir. Steril hale getirilmektedir. Cilt katlantısı kesilerek çıkartılmalıdır. Çıkarıldıktan sonra iyileşme sürecinde doktorunuzun söylediği tedavileri ve ağrı kesici ilaçları uygulamalısınız.

1.Sünnet olmanın faydaları?

Sünnetin yapılması idrar yolu enfeksiyonları ve cinsi yol ile bulaşan hastalıklardan korumaktadır. Sünnet yapımı sonrası erkeklerde HPV denen virüs daha azca görüldüğü için sünnet yapımı sonrası erkekler HPV’nin yol açmış olduğu penis kanserinden ve bu bireylerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden korumaktadır. Uygulanan sağlık işleminin faydalarını aşağıda sizin için sıraladık:

  1. Penis kanseri hastalığı olasılığını önemli derecede azaltır.
  2. Sağlık işlemini yaptırmış bir kişinin partnerinin rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını azca olduğu bilimsel araştırma sonucu kanıtlanmıştır.
  3. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmakta çok mühim rol oynamaktadır.
  4. Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların önüne geçilmektedir. Örneğin HIV virüsü gibi, HIV virüsü bulaşması sonucunda AIDS hastalığı görülmektedir. Sünnetli penisin bulaşıcı hastalığa karşı virüse yakalanma olasılığı düşüktür.
  5. Hijyen açısından büyük bir öneme sahip olduğuna emin olabilirsiniz. Sağlık açısından sünnetsiz penisin enfeksiyon kapma olasılığı çok daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü penisi saran derinin iç kısmının temizlenmemesinden dolayı hastalıklar oluşmaktadır.
  6. Penisin yapısal bozuklukları sonucunda durumun tedavi edilebilmesi için sağlık işlemi tercih edilmektedir. Bu vaziyet genel anlamda bebeklik döneminde fark edilmektedir. Sonrasında sağlık işlemi uygulanabilmektedir.

Bakıldığında sünnet yapımı işleminden sonra hem birey açısından hem de partneri açısından da faydaları bulunmaktadır

2.Sünnet zararlı mı?

Bazı aileler çocuğunu uygunsuz ortamda tedavisini yaptırmaktadır. Bu yapılan sağlık işleminden ötürü maruz kalacağı sorunlar sırasıyla:

  1. Fiziksel ve ruhsal travma
  2. Uygulama esnasında gelişen enfeksiyonlar
  3. Tedavi sonrası derisinin geri dönüşümsüz olarak kaybı
  4. Bazı doğumsal hastalıklar için bu katlantının tamirde kullanılması

Bu nedenler uygulanan sağlık işleminin zararı ve dezavantajıdır.

Sünneti nerede yaptırmalıyım?

Çocuk ürologları veya cerrahları tarafınca yapılmalıdır. Bu zamanda herhangi bir nedene veya sebebe bağlı tedavi yapılması planlandıysa 6 yaşı geçtikten sonra tedavi yapılması gerektiğine uygun görülebilmektedir. Sünnet yapımı tedavisini özel sağlık merkezi veya devlet hastanelerinde yaptırabilirsiniz.

1.Sünnet neden yapılır?

Sünnetin, hem vatanımızda hem dünya genelinde, çoğunluk dini ve alışıldığından dolayı uygulanmaktadır. Ancak birtakım tıbbi mecburiyet sebepleriyle ya da koruyucu amaçlarla da gerçekleştirilen sünnetin tedavi işlemleri bulunmaktadır.

2.Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Sağlık tedavisini kimin uygulayacağı konusunda ise tartışmasız bir gerçeğin olduğu uzman hekimler tarafınca yapılması gerekmektedir. Sünnet ne zaman yapılmalı konusunda halkımız tedavinin basit bir işlem olduğu sanmaktadır. Bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Bu nedenle sağlık işlemini işinde uzman olmayan bireyler tarafınca yıllarca yapılmış ve halen yapılmaktadır.

Bu içeriği şu anda okuyan siz erkek bireylerin bile büyük çoğunluğu berber, sağlık memuru ve ya doktor olmayan mahalle tedavicisi penisinizi tedavi etmiştir. Yapılan sağlık işlemini hatırladığınızda bana hak vereceksiniz. Günümüz koşullarında yasal anlamda sağlık işlemini hekim olmayan hiç kimse yapamamaktadır.

Sağlık bakanlığınca son 2 ve 3 yıl içerisinde bu konuyla ilgi ciddi adımlar uygulanmıştır. Bu konu yönetmelik ve yasalarla kurallara bağlanmıştır. Bireyin piskolojik olarak rahat olması için kesinlikle ameliyatı alanında uzman doktor uygulamalıdır. Bu sağlık işlemi sanılmakta olanın aksine ev şartlarında yapılan basit bir sağlık işlemi değildir.

Çünkü temiz ve iyi yapılmadığında sonuçları son derece ciddi ve sıkıntılı bir operasyondur. Bu hizmeti böyle algılamak ve böyle görmeliyiz. Bu sebeple sağlık işlemi bir ameliyatı temsil ettiği için uzmanlar sünnetin en iyi şekilde nasıl yapılacağını bilmektedirler.

Genellikle doğumu takip eden süreçte bebek hastaneden çıkmadan yapılmalıdır. Bebeklerde sünnet ilk 1 ay içinde tedavi yapılması önerilmektedir.Erkek çocuklarda penis başını örten ve korumakla görevli olan üst derinin (prepüs) bir bölümünün ya da tamamının kesilip atılmasıdır.

İlk 2 yaşa kadar yapılması uygun görülmeyen sünnetlerde ise çocuğun sağlıklı iletişim kurabileceği 6-7 yaşından sonrasında sünnetin yapılması çok daha uygundur.

3.Sünnet için en uygun yaş nedir?

Aile bireylerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan sünnetin ne zaman yapılacağıdır. Sünnet yapımı için tıbbı olarak sorun teşkil eden herhangi bir yaş aralığı bulunmaz. Teknik olarak her yaşta yapılmaktadır. Fakat çocuk bireylerin gelişim sadece fiziksel olarak değil hem de psikolojik olarak da değerlendirmek önem arz etmektedir.

Çocuk bireyde cinsel kimliğin oluştuğu ve bilinci henüz gelişmeye yeni başladığı çağ olan 2,5 ila 5 yaş arasında sünnetin yapılması uygun görülmemektedir. Çünkü bu dönemde yapılacak ameliyat çocuk bireyde travmaya sebep olabilmektedir. Psikolojik gelişim süreci olumsuz etkilenebilmektedir. Yenidoğan dönemi sünnet için en ideal dönemdir.

Dönem olarak yenidoğan doğumdan başlayarak bebeğin ilk ayını kapsar. Bu dönem içerisinde yapılmayan sünnetler için ise ikinci ayın son gününe kadar tavsiye edilmektedir. Bu zaman 18. aya kadar da yükselebilmektedir. Fakat genel olarak ülkemizde aile bireyleri sünneti 3 ila 6 yaş arasında yaptırmayı düşünmektedirler.

Bu yaş aralığı sünnet yapımı çocuğun psikolojik gelişimini düşünürsek negatif etkiye sahip olabilmektedir. Ayrıca bu dönemde bölgesel (lokal) anestezi ile sünnet yapımı işlemi daha zor olacağı için genel anestezi önerilmektedir. Bebek büyüdükçe hareketliliği artacağı için idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski de bu oranda yükselecektir. Bu sebeple sünnet sağlık tedavisi ne kadar erken gerçekleştirilirse bebek ve aile bireyleri için o derece avantaj sağlamaktadır.

4.Sünnetin iyileşme aşamaları nelerdir?

Sünnet ameliyatı sonrası genel anlamda sargıya gerek duyulmaz. Fakat sargının yapılması risk teşkil etmemektedir. Sünnetten sonraki ilk iki gün şişme (ödem), penis ucunda kızarıklık ve ağrı görülmektedir.

Ağrı kesici ilaçların yardımı ve çocuğunuzun uzun zaman ayakta durmaması ile hızlı iyileşme sağlanmaktadır. Üçüncü gün banyo yaptırabilirsiniz.

Bazen bazı sünnet vakalarında ise cerrahi operasyon sonrasında hafif kanama görülebilmektedir. Böyle durumlarda karşılaştığınızda sağlık kurumunuzun ve doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.

5.Sünnet kimlere yapılmaz?

  1. Hipospadias yani peygamber sünneti olarak doğan çocuklarda idrar deliği genel olarak olması gerekli olan yerde bulunmamaktadır.
  2. Bu yüzden problemin düzeltimi için sünnet derisi kullanılmaktadır.
  3. Tedavide öncelik idrar deliği yerinin olması gerektiği yere tekrardan konumlandırılmasıdır.
  4. Kanın pıhtılaşması ve hemofili gibi problemlere sahip olan hasta bireylere yapılmamaktadır. Hatta kanamaya eğilimli olan çocuk bireylere gerekli önlem ve tetkikler yapılmadan da sünnet yapılmamaktadır.
  5. İdrar yolları ve üreme ile alakalı kalıtsal (doğumsal) hastalığı olan bireylerde öncelik olarak anatomik açısından düzeltici ameliyatlar yapılmaktadır.

Sünnet işleminin komplikasyonları nelerdir?

Sünnet işlemi sırasında idrar yolunun zarar görmesi, şekil bozuklukları, nedbe dokusu kalması, kötü derinin az veya fazla bırakılması gibi kalıcı problemler ve enfeksiyon riski karşılaşılabilecek sorunlardır. Bu nedenle konuda uzman ve tecrübeli doktora yaptırılması ile bu türdeki komplikasyonlar en aza indirilmektedir.

Özetle söylenecek sünnet ile ilişkili en yaygın olmakta olan komplikasyonlar enfeksiyon ve kanamadır. Bununla birlikte anesteziye anesteziye bağlı yan etkiler de gözükebilir. Nadiren yapılmış olan sünnet derisinde problem oluşabilir.

Örnek olarak sünnet derisi çok uzun ya da çok kısa kesilmiş olabilir, bu yüzden sünnet derisi düzgün bir şekilde iyileşmeyebilir. Kalan sünnet derisi küçük cerrahi ameliyat ile düzeltilmesine gerek duyulabilir.

Sünnet sonrasında çıkabilecek sorunlar çok nadirdir; fakat aşağıda belirttiğimiz durumlarda kesinlikle doktora başvurmalısınız:

  • Sünnet sonrası normal olarak idrara çıkmanın başlamadığı durumlar
  • Kanamanın durmadan devam ettiği durumlar
  • Penisin uç tarafından kötü bir akıntıya sebep olan durumlar
  • Penis uç kısmının tümüyle siyah olarak görülen durumlar

Sünnet çeşitleri nelerdir?

Genel anlamda modern tıbbın gelişmesi sonucu uygun aletler ve dikiş araçları yardımı ile yapılan sağlık işlemi çok daha kolay ve sorunsuz olarak yapılmaktadır.

1.Koter yardımlı sünnet

Sünnet metodu ne olursa olsun yardımcı olmak maksadı ile kanama veya kesme kontrolünün sağlanmasıdır.

2.Bipolar koterle sünnet

Yüksek frekans düzeyli elektrik akımı veren sık sık her türlü ameliyatlarda kullanılmakta olan cihazlardır. Enerjiye bağlı oluşacak doku hasar riskleri monopolar koter cihazlarına göre daha azdır. İngiltere’de Warwick Hastane’sinde iki kutuplu ısı makası (Bipolar Diatermi Scissors) yardımı ile sünnet yapımının daha emniyetli ve kolay yapıldığını bildirmişlerdir. İlgili makale:

Circumcision using bipolar diatermy scissors:a simple, safe and acceptable new technique. 2000 May Ann R Coll Surg Engl

3.Monopolor koterle sünnet

Bu cihazda akım küçük elektrottan erkek bireye sonrasında topraklanan geniş elektroda geçmektedir. Erkek birey devreyi tamamlaması gerekmektedir. Bu durumda sünnet damarların nokta koagülasyonu amacı ile yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Ancak bu konuda dikkatli olunmaması sonucu elektrik akımının penil kan akımına etki etmesi sonucu glans nekrozu ve tromboza yol açma riski bulunmaktadır.

Ayrıca sünnet yapımı sırasında metal bir klempe temas ettiği takdirde elektrokoter kullanımı ciddi penis soyulmaları ve yanıkları meydana getirebilmektedir. Pek sağlık kuruluşları tarafından tercih edilmeyen metottur.

4.Termo Koterle sünnet

Özellikle termo koter halk içinde lazerli sünnet olarak bilinmekte olan yöntemdir. Bu yöntemlerin yanı sıra çeşitli sünnet tekniği ve klempler ile açık cerrahi metotlarda vardır.

Sünnet nasıl yapılır

Penisin hissizliği ve cerrahi işlemle bölgenin temizliği ve sterilizasyonu sağlandıktan sonra alınacak olan cilt katlantısının yapışıklığı açılmaktadır. Açılan cilt katlantısı boyunca hat belirlenmektedir. Makas veya bistüri ile penis ucunu kaplayan fazla cilt derisi kesilmektedir.

Kendisi eriyen ince ipliklerle veya bipolar hassas koter ile kanamalar kontrol edilmektedir. Tedavi edilen sünnet derisi cildi tekrardan kendisi eriyen ince iplikler yardımı ile dikilmektedir.

1.Lokal anestezi ile sünnet nasıl yapılır

Bölgesel anestezi diğer ismiyle lokal anestezide erkek birey uyutulmamaktadır. Bu anestezi metodunda sadece pipi derisi uyuşturularak, bilinç etkilenmemektedir. Lokal anestezi öncesi bireyin özel hazırlanmasına gerek yoktur. Yani, sünnet öncesi erkek bireyin kan tahlillerinin yapılması ve 6 saat öncesinde aç kalması istenmemektedir.

2.Lokal anestezi ile sünnet ne kadar sürer

Bölgesel anestezi yardımı ile yapılan bireyin yaşına göre değişiklik gösterebilmektedir Fakat ortalama olarak 15 veya 20 dakika sürmektedir.

3.Genel anestezi ile sünnet nasıl yapılır

Lokal anesteziye göre genel anestezide bireyin özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Bireyin kan tahlilleri ve en az 6 saat öncesinde ağızdan alınacak sıvı ve katı gıdalar kesilmelidir.

Sünnet yapımının öncesinde damar yolu açılması ile serum uygulanmaktadır. Genel anestezi sonrasında ise 2 veya 3 saat ağızdan gıda verilmemelidir.

4.Genel anestezi ile sünnet ne kadar sürer

Özel olarak bireyin hazırlıklarını tamamlaması ve bireyin sünnet işlemi sırasında sünnet derisindeki kan damarlarının durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 1 saat sürebilmektedir.

5.Lazerle sünnet nasıl yapılır

Özellikle estetik açıdan lazer ile sünnet, penis üzerine uygun çizimler ve işaretlemeler yapılmaktadır. Sonrasında penis başı özel bir şapka yardımı ile koruma altına alınarak lazer probu yardımı ile fazla deri dokusu çıkarılacaktır. Estetik sünnet uygulamasında penis başının aşağısında mutlaka bir miktar mukoza bırakılacaktır.

6.Lazerle sünnet ne kadar sürer

Yeni doğan dönemin sırasında daha kısa süren sünnet işlemi ortalama 20 veya 25 dakika sürerken, daha büyük erkek bireylerde bu işlem 35 veya 40 dakika olabilmektedir.

Dikişli sünnet

Fazla olan sünnet derisinin kesilerek onarılma işlemidir. İşlem sonrası erimeyen dikiş atıldığı takdirde bu dikişlerin alınması gerekebilmektedir. Eriyen dikiş ise zaten penis iyileştikçe bu dikişler kendiliğinden gidecektir. Gerekli olan ağrı kontrolü ve temiz şartların sağlanması sonucu özel hazırlanan sağlık merkezi ortamında cerrah tarafından uygulanmaktadır.

Dikişsiz sünnet

İsminden de anlaşılabileceği üzere dikiş kullanmadan uygulanmakta olan bir tekniktir.  Genellikle yenidoğan döneminde rutin olarak kullanılmaktadır. Yenidoğan dikişsiz sünnet uygulaması genellikle 20 ile 25 dakika arasında sürmektedir. Daha büyük çocuklarda ise yapılmakta olan bu dikişsiz sünnetler ise 30 ile 40 dakika arası sürmektedir

Yenidoğan bebeklerde genellikle ilk 1 ay içerisinde, tercihen ise doğumdan sonra bir kaç günde yapılması ideal olmaktadır. Dünyaya yeni gelen bebeklerin sünnetleri lokal anestezi ve ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmelidir. Yenidoğan dönem harici süresince yapılan sünnetlerde mecbur olmadıkça dikiş kullanılmaz.

Daha büyük çocuklarda uygulanan dikişsiz sünnetlerde, yaranın bulunduğu yüzeye dikiş yerine “doku yapıştırıcı” yardımı ile kapatılmaktadır. Bu ameliyatlar “sedo-analjezi” denilen uyuşturma yöntemi ve ameliyathane koşullarında yapılması önem arz etmektedir.

Klasik sünnetlere göre dikişsiz sünnetin en büyük farklarından biri estetik açıdan daha iyidir. Çünkü bu sünnetlerde dikiş kullanılmayacağı için, dikişlere ait çizgi veya sünnet çizgisinde düzgün görünüme sahip olmayan durum engellenmektedir. Büyük çocuklarda dikiş kullanılarak yapılan işlem, dikişsiz yapılan sünnete göre 10 dakika uzun sürebilmektedir.

Bunun yanı sıra kullanılan kanama önleyici, doku yapıştırıcısı, anti-mikrobik ve iyileştirmeyi hızlandırıcı fonksiyonlar bulunmaktadır. Kullanılması planlanan bu özellikler iyileşme dönemi için gerçekten çok iyi derecede avantajlar sağlamaktadır.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sünnette uygulanan uyuşturucunun etkisi yaklaşık olarak 4 ile 5 saat geçtikten sonra ağrı başlayabilmektedir. Çocuğunuza reçete edilen antibiyotik kremi, fitil, ağrı kesici şurup düzenli olarak talimatlara göre kullanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte;

  • Ameliyat uygulanan bireye aşırı hareketlilikten uzak durması ve lavaboda kendini kesinlikle zorlamaması gerekmektedir.
  • Sünnet külodu giydirebilirsiniz, bu bireye hareket özgürlüğü sağlar.
  • Bebekler bezlendiği için sünnet küloduna ihtiyaç duymaz. Bakımı bez ile yapmak daha rahat olacaktır.
  • İyileşme süreci bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Yatak istirahati iyi gelmektedir fakat zorunlu değildir. Yaranın temiz ve hijyenik bir şekilde korunmasına dikkat ve özen göstermelisiniz.
  • Yapılmış olan dikiş materyalleri kendi kendine erimekte olan dikişler olduğu için ayrıca dikişlerin alınmasına ihtiyaç duymazsınız. Çünkü bu dikişler kendiliğinden eriyerek düşeceklerdir.
  • Ameliyat sonrası üç veya dördüncü gün sonunda banyo yaptırabilirsiniz.
  • Birey tümü ile iyi olduktan sonrasında bu bölgeyi sık sık sabunlu su ile yıkayarak kurulamayı öğretmelisiniz. Bakımı ve temizliği bu aşamadan sonra daha çok önem kazanır ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

1.Sünnet sonrası bakım?

Sünnet sonrasında en az 10 gün geçtikten sonra denize girilebilmektedir. Sabun ve şampuanla duş yapılabilmektedir. Ama pipiye sürtme yahut ovalama hareketi yapılmamalıdır.

Pansuman çıktıktan bir müddet kremle bakıma devam edilmesi önerilmektedir. Tedavi sonrasında derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme çoğu zaman kabuk gibi olmaktadır.

2.Sünnet sonrası şişlik

Sağlık işlemi yapımı sonrası cildin kapanması 3 veya 4 günü bulmaktadır. Şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi 1 hafta veya 10 günü bulabilmektedir.

Yaklaşık 5 gün sonrasında çocuğu banyo yaptırabilirsiniz. Tedavi sonrası 3. gün geçtikten itibaren günde 2 kere batikon ile beraber ılık suya oturtma banyosu, iyileşme dönemine hız kazandıracaktır.

3.Sünnet sonrası kanama

Özellikle sünnet sonrası ilk 24 ila 48 saat içerisinde kesi yapılan yerden sızıntı şeklinde kanama gözlemlenebilmektedir. Bu kanama genellikle kendiliğinden duracaktır.

Eğer pansuman yapılmasına rağmen ve damla damla durmayan bir kanama var ise damar uçlarından biri açılmış olabilmektedir. Bu durumda kanamayı durdurmak için sağlık merkezine tekrar gidip durumu bildirmelisiniz!

4.Sünnet sonrası krem

Redekain veya anestol merhem kullanılabilir. Bu merhemler ağrı kesicidir. Sünnet günü ve takip eden 1 ya da 2 gün boyunca günde 3 kere penis mor renkli parlak kısmına yani uç kısmına ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Daha sonrasında penis ucunda ağrı veya hassasiyet oldukça bu kremi kullanabilirsiniz.

Bebeklerde sünnet sonrası bakım

Yenidoğan dönemindeki bebeklerde sünnet yaraları yaklaşık olarak 4 günde iyileşmektedir. Sünnet sonrası iyileşme süresi boyunca herhangi bir sıkıntı yok ise 4 veya 5 gün sonra banyo yaptırılabilir. Eğer sünnet yenidoğan döneminde yapıldı ise pişik kremi kullanılması gerekebilmektedir..

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım

Altı bezlenecek bebek bireylerde sünnet sonrası bakım olarak yaranın temiz tutulması yeterli olmaktadır.

Sünnet randevusu alma?

Özel halk sağlık kabini sünnet randevusu almak için bizlere iletişim kanallarıyla ulaşarak alanında uzman sağlık personelleri yardımı ile sünnet randevusu alabilirsiniz.

Sünnet fiyatları?

Fiyat ortalaması genellikle özel hastanelerin 2.000 TL olduğu söylenebilmektedir. Fiyat aralığı bakımından ise özel hastanelerde bu sağlık işlemi tedavi hizmeti ücretlerinin 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişebildiği ve daha lüks hastanelerde ise fiyatların 7.000 TL’ye kadar yükselebildiği bilinmektedir.

Sünnetle ilgili sıkça sorulan sorular

Özellikle sağlık kuruluşumuza sünnetle ilgili sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık. Bireylerin sünnetle ilgili aklına takılan soruları ve diğer sağlık sorularını bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz.

1.Sünnet sağlıklı bir işlem midir?

Penisin hijyenini sağlayan bu işlem tıbben önerilmektedir. Sık olarak idrar yolu enfeksiyonuna maruz kalan bireylerin veya doğuştan ürolojik anormalliği olan bireylerinde bu tedavi hizmetinden yararlanılması önerilmektedir.

2.Hangi sünnet yöntemi daha iyidir?

Yöntemleri kısa şekilde sırasıyla açıklamak gerekirse

  1. Cerrahi
  2. Gomco
  3. Çan
  4. Plastik kıskaç

Hastane ortamında genellikle cerrahi sünnet yapılmaktadır. Yapılan bu hizmet diğer yöntemlere nazaran komplikasyon gelişme ihtimali en düşük olan yöntemdir.

3.Sünnet ağrılı mıdır?

Her cerrahi ameliyat gibi sünnet de biraz ağrıya sebep olmaktadır. Fakat anestezik ve ağrı kesici ilaçların kullanımı ile ağrıyı azaltabilirsiniz. Bu uygulanacak tedaviler hem işlem sırasında hem de sünnetten sonra ağrıyı azaltmaya yardım etmektedir.

4.Hatalı sünnet düzeltilebilir mi?

Sünnetçi gibi bireylerin yaptığı sünnetlerde estetik hatalar görülmektedir. Penisin baş kısmında veya gövdesinde yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Daha sonrasında bu hataların giderilmesi gerekebilmektedir. Yaralanmanın şiddetine göre düzeltilemeyecek durumlar ve daha kötüsü penis kaybı bile görülebilmektedir.

5.Yenidoğan sünneti nedir?

Dönem olarak yenidoğan ilk bir aylık süreci kapsamaktadır. Ancak yenidoğan sünnetinde ilk doğumdan itibaren bu sureyi ilk 2 veya 3 aya kadar genişletmek mümkün olmaktadır. Bu aylarda yapılacak ameliyat kolay geçtiği için bebekler genel anestezi almasa bile bu süre boyunca uyumaktadırlar

6.Yenidoğan sünneti avantajları nelerdir?

Yenidoğan döneminde bebekler uykuya çok meyillidirler. Bu yüzden geçirecekleri ameliyatla ilgili hiçbir şey hatırlamayacakları için herhangi bir psikolojik travma etkisinde kalmayacaktırlar. Bu işlem yapılırken genel anestezi gerekmez.

Ayrıca penis üzerindeki damarlar çok küçük olduğu için kanama daha az seviyede olacak ve iyileşme süresi ise daha hızlı olacaktır.

7.Erkekler neden sünnet olur

Bunun asıl amaçlarından biri cinsel yol ile bulaşacak hastalıkların önüne geçmesini sağlamaktadır. Örnek verecek olursak HIV virüsü gibi, HIV virüsü görülen bireylerde AIDS hastalığı görülmektedir.

Özellikle sünnetli bireylerde peniste bulaşıcı hastalıklara yakalanma düzeyi sünnetsiz bireylere göre daha az gözlemlenmiştir. Temizlik ve hijyen açısından büyük önem arz etmektedir.

8.Sünnet pansumanı nasıl yapılır

Genellikle sünnet sonrası erkek bireylerin pipisinin çevresinde tegaderm adlı pansuman ped’i bulunmaktadır. Bu ped hem ödem hem de kanama kontrolü sağlamaktadır. Ayrıca bu ped steril bir alanda sağlamaktadır. Bu nedenle bu ped’in 48 saat boyunca sabit kalması faydalı olacaktır.

48 saat sonra yapılması planlanan 10 dakikalık ılık oturtma banyoları sayesinde yapışkan bölümlerin yumuşaması sonucu bu ped kendini bırakacaktır. Bazen ise penis bölgesinde meydana gelen ödem nedeni sonucu bu ped dokuya daha fazla yapışık olabilmektedir. Bu neden ile ilk banyoda çıkması mümkün olmayabilmektedir.

Bu durumda acele etmemek en doğru yaklaşım olacaktır. 12 saat aralıklar ile yapılması planlanan diğer oturtma banyolarında ped çıkarma aktiviteleri aynı şekilde devam edilmelidir. 48 saat içerisinde çıkarılmayan durumlarda sağlık merkezi ile iletişime geçmek doğru bir karar olacaktır.

Ped çıktıktan sonra size yazılan antibiyotikli kremi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez olacak biçimde 5 veya 7 gün boyunca kullanmanız yeterli olacaktır.

9.Dikişli sünnet kaç günde iyileşir

Sünnet ameliyatı sonrasında yeni doğan bebeklerde yaraların iyileşmesi dört gün, ileriki yaşlarda ise yaklaşık olarak on günde tamamlanmaktadır. Özellikle sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık olarak iki haftada gerçekleşmektedir.

10.Çocuk cerrahisi sünnet yapar mı?

Sıkça sorulan sorulardan biri olan çocuk cerrahisi sünnet yapar mı ? sorusudur. Bu soruya cevaben çocuk cerrahları sünnet yapmaktadırlar.

11.Üroloji sünnet yapar mı?

Sıkça sorulan sorulardan biri olan üroloji doktoru sünnet yapar mı ? sorusudur. Bu soruya cevaben üroloji doktorları da sünnet yapmaktadırlar.

12.Bebekler ne zaman sünnet ettirilmeli?

Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin erken dönemde sünnet yaptırılması iyileşme sürecine önemli olan faydalar sağlamaktadır. Özellikle sünnet için en ideal dönem ise bebeğin solunum veya emme sorunları gibi hayati bir problemi yok ise doğumun ertesi günüdür.

13.Bebeklerde sünnet kaç günde iyileşir

Yenidoğan döneminde olan bebeklerin sünnet yararları yaklaşık olarak 4 günde iyileşmektedir.

Whatsapp'tan Yazın Hemen ArayınYol Tarifi

Özel Keçiören Halk Sağlığı Hizmetlerimiz

Özel Keçiören Halk Sağlığı İnstagram