İndirim tarihleri zamanında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı unutmayınız!

Kapatmak için ESC basınız.

iğne nerede vurulur

Evde Enjeksiyon iğne, vücuda madde enjekte etmek için kullanılan tıbbi bir işlemdir. İçi boş, silindirik bir namlu, takılı bir piston ve bir ucunda hipodermik bir iğneden oluşmaktadır.

Eve iğne hizmeti

Enjektör gözü içine ilaç veya sıvı ile doldurularak piston yardımı ile hastanın cildini delerek sıvıyı enjekte etmek için kullanılmaktadır. Enjeksiyon iğneleri tipik olarak çelik veya plastikten yapılmaktadır. Ayrıca farklı şekil ve uzunluklarda bulunmaktadır. Bazı iğneler birden fazla kullanılabilmektedir. Genellikle iğneler steril açısından tek kullanılmaktadırlar.

Evde Enjeksiyon İğne Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli enjeksiyon türleri vardır ve enjeksiyon türü, enjekte edilmesi gereken ilacın türüne göre değişmektedir.
Enjeksiyon uygulama türü, enjekte edilmesi gereken ilacın türüne bağlıdır. Dört tip enjeksiyon çeşiti vardır: bu enjeksiyon çeşitlerinin isimleri, intravenöz, intramüsküler, intradermal ve subkutandır.

Evde iğne yaptırmak

Özellikle sağlık kuruluşumuza gelmekte zorlanan bireyler tarafınca evde iğne yapım hizmeti sağlamaktayız. Alanında uzman sağlık personellerimize ulaşarak evde iğne yaptırmak için randevu alabilirsiniz.

Evde kalçadan iğne nasıl yapılır?

Uzman sağlık personeli tarafınca ilk önce şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmında bulunan havayı alarak ilacı yukarı ittirmektedir. Sonrasında iğne yapılacak olan yere alkol barındıran pamuk yardımı ile silinmektedir.

Kalçanın üst bölgelerine doğru 90 derecelik bir açıyla iğneyi yapmaktayız. İğneyi yavaş bir biçimde batırdıktan sonra hemen çekilmektedir. Sonra iğne yapılan bölümü temiz pamuk yardımı ile üstüne bastırılmaktadır.

Subkutan enjeksiyon nedir?

İlaçları vücuda uygulamanın birkaç farklı yolu vardır. Deri altı enjeksiyonlar en yaygın olanlardan biridir. Deri altı enjeksiyon, deri altına, yüzeyin hemen altına yapılan bir enjeksiyondur.

İlaç bir iğne veya şırınga yoluyla uygulanmaktadır. Cilt yüzeyinin hemen altındaki vücudun deri altı dokusuna enjekte edilmektedir. Bu tip için bir iğne veya şırınga kullanılmaktadır. İlaç vücuda bu dokulardaki küçük kan damarlarından girer ve daha sonra vücudunuzda dolaşır.

Alerjiler, artrit, kanser ve diyabet gibi çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Kurumumuzda veya evde subkutan iğne işlemi uygulanmaktadır.

1-Subkutan enjeksiyon bölgeleri

Genellikle literatürde subkutan enjeksiyon uygulamasında uygun olan bölgeler şöyledir:

  • Laterofemoral (uyluğun ön yüzü),
  • Lateral (Üst Kolun dış yan yüzü),
  • Dorsogluteal bölgenin üzeri,
  • Abdominal (Karın) bölge,
  • Sırtta skapula altı.

Subkutan enjeksiyon nasıl yapılır?

Deri altı enjeksiyonlar, iğnenin cilt yüzeyinin hemen altına, genellikle karın, uyluk veya kalça gibi yağlı dokuların bulunduğu bir bölgeye enjekte edilmesi ile yapılmaktadır. Bu tür enjeksiyonlar küçük iğneler ile yapılabilmektedir. Genellikle sıvı ilaçları içermektedir.

İntramüsküler enjeksiyon nedir?

Diğer ismiyle kısaca kas dokusuna verilen bir enjeksiyon türüdür. Kas içi enjeksiyonlar genellikle ilaçları, aşıları ve diğer sıvıları doğrudan kan dolaşımına vermek için kullanılır. Kurumumuzda veya evde intramüsküler enjeksiyon iğne tedavisi işlemi uygulanmaktadır.

1-İntramüsküler enjeksiyon bölgeleri

Genel anlamda intramusküler enjeksiyon amacı ile kullanılan bölgeler aşağıda tek tek sizler için açıkladık aklınıza takılan diğer soruları bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz.

1.Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi)

Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi), Dorsogluteal im enjeksiyon

Yetişkin bireylerde ve 3 yaş üstü çocuklarda kullanılmaktadır. Daha çok yetişkinlerde tercih edilmektedir. Bu bölümde yer alan gluteus medius ve gluteus maksimus kasları enjeksiyon için kullanılmaktadır. Böylece bu kas dokuları ilaç alma miktarı yüksek ve bu bölgede bulunan derinin ince olması avantaj sağlamaktadır.

Ancak bu bölge kullanıldığında iğnenin siyatik sinirine, kan damarlarına rastlama, büyük trokantere ve komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, gevşek doku barındıran sarkan kalçalarda enjeksiyon yerinin tam anlamıyla doğru saptanması çok zordur.

Bu bölgede enjeksiyon bölümünün tespit edilmesi için 2 farklı yöntem bulunmaktadır:

1.Yöntem: Enjeksiyon bölümü femurun büyük trokenterini birleştirmekte olan ilyak kristanın alt tarafında ve posteriyor superriyor ilyak spina ile hayali olan çapraz çizginin üzerinde kalan bölümdür. Bu çapraz çizgi ise siyatik sinirinin dış yan tarafında ve ona paralel olarak siyatik siniri bunun alt tarafında yer almaktadır.

Enjeksiyon noktası ise çapraz çizgi ortası bölgesinden biraz daha üstte ve dış yanda bulunmaktadır. Şişman hasta bireylerde büyük trokanterin tespiti güç olabilmektedir. Hasta bireyin kalçasında bulunan kaslarını kasarak gevşetmesi büyük trokanterin tespitine yardımcı olmaktadır.

2.Yöntem: Gluteal bölge, hayali olarak çizgi yardımı ile dört eşit parçaya bölünmektedir. Yukarda ve dışta kalan 1/4’lük parçada üst ve dış kısmı, enjeksiyon bölgesidir.

2.Ventrogluteal Bölge (Yan Kalça Bölgesi)

Ventrogluteal Bölge (Yan Kalça Bölgesi), Ventrogluteal im enjeksiyon

Gluteus medius kası, alttaki gluteus minimus kasını örtmektedir. Böylece bu iki kas, bu küçük alanda yeterince derin bir kas dokusu oluşturmaktadır. Bu bölge yetişkinlerde, çocuklarda ve kaşektik hastalarda tercih edilmektedir. Bu enjeksiyon uygulaması için hasta sırtüstü, yüzüstü veya yan yatabilmektedir. Enjeksiyonun uygulanması için genel anlamda en rahat pozisyon ise yan yatma biçiminde olan pozisyondur.

Böylece kalçada bulunan kasların gevşemesi için yan yatmakta olan hasta bireyin üst bacağını bükmesi sonucu alt bacağını önüne alarak, sırt üstü yatan hasta bireyin ise dizlerini bükerek, yüz üstü yatan hasta bireyinde baş parmakları karşılıklı olarak birbirine bakması biçiminde ayaklarını iç tarafa çevirmeleri gerekmektedir.

Enjeksiyon bölümünün tespiti için hemşire hasta bireyin sağ kalça bölgesinde sol elini, sol kalça bölgesinde ise sağ elini kullanmaktadır. Elin iç bölümünün alt tarafı büyük trokantere yerleştirilmektedir. Baş parmak hasta bireyin kasığını göstermekte iken dört parmak hasta bireyin başını göstermektedir.

Böylece işaret parmağı da anteriyor süperiyor ilyak spinasına yerleştirilmektedir. Orta parmak ise mümkün olacağı kadar arkaya doğru biçimde açılmaktadır. Bu sayede ilyak kristaya dokunmaktadır. Bu sayede orta parmak, işaret ve baş parmak ilyak kristaya sınırlı bir üçgen bölge oluşturmaktadır. Bu küçük bölge sinir, kemik ve damar dokusundan uzak bulunan enjeksiyon alanıdır.

3.Laterofemoral Bölge

Laterofemoral Bölge, Laterofemoral im enjeksiyon

Rektus femorus ve Vastus lateralis kaslarını kapsamakta olan bölgedir.

1.Vastus lateralis kası

Genel anlamda üst bacak bölgesinin ön dış yan bölümünde uzun bir şerit biçiminde yer alan iyi şekilde gelişmiş olan bir kas dokusudur. Bu kas dokusu küçük çocuk bireylerde ve sık olarak enjeksiyon yaptıran yetişkinlerde kullanılmaktadır. Enjeksiyon yerinin tespiti için, büyük olan trokanterin 10 cm alt tarafına ve diz bölgesinde lateral femoral kondil bölümünün 10 cm üst tarafına, birbirine paralel olan iki yatay çizgi çizilmektedir. Lateral femoral kondilin üstündeki yatay şeritin sınırları, bacağın o bölgesindeki enine göre belirlenmektedir.

Bu yatay şerite her iki uç tarafından çizilen dikey şeritler, büyük trokanterin alt tarafındaki yatay çizgi ile kesişmektedir. Böylece bir dikdörtgeni elde etmiş oluruz. Bu dikdörtgen, karşılıklı olarak birbirlerine eşit aralıklarda ve paralel olan, iki dikey ve iki yatay şerit yardımı ile dokuz eşit parça olan dikdörtgene bölünmektedir. Bacağın dış yan tarafında kalan orta taraftaki dikdörtgenin alanı ise uygulanacak enjeksiyon bölgesidir.

Küçük çocuk bireylerde ise üst sınır olarak büyük trokanter bölümü, alt sınır olarak ise diz kabul edilmesi sonucu bölme işlemi uygulanmaktadır. Hasta sırt üstü pozisyon da yatarken dizlerini hafif bükmesiyle, vastus lateralis kası gevşemektedir. Oturur pozisyona geçtiğinde enjeksiyon yapılmaktadır. Küçük bireylerde ve kaşektik hasta bireylere enjeksiyon uygulanırken kasın kavranması, ilacın kas dokusuna verilmesini kolaylaştırmaktadır.

2.Rektus femorus kası

Üst bacak bölgesinin ön yüz tarafında yer alan kastır. Genel olarak bebek ve çocuklarda kullanılmaktadır. Vastus lateralis kas dokusuna benzer rektus femorus kas dokusuna da enjeksiyon uygulanırken bacağın ön yüz tarafı eşit dikdörtgenlere ayrılmaktadır.

Bacağın orta tarafında kalan dikdörtgenlerden en orta kısımda bulunan dikdörtgenin alan bölgesi enjeksiyon için kullanılmaktadır. Enjeksiyon hasta birey otururken veya sırt üstü yatarken uygulanmaktadır. Kaşektik bireyler ve bebekler de kas kavranmaktadır. Şişman ve normal bireylerde deriye güç uygulanması sonucu gerilir.

4.Deltoid kası

Deltoid kası, Deltoid im enjeksiyon
Üst kolun dış yan yüzey bölgesinde bulunmaktadır. Çoğu yetişkin ve çocukta bu kas az gelişmiştir. Bu kas sadece yetişkin bireylerde ve diğer kas dokularının kullanılamadığı durumlarda ve az miktarda ilaç enjekte etmek için kullanılır.

Enjeksiyon yerini belirlemek için, akromiyon çıkıntısının alt sınırındaki çizginin iki uç noktasını ve kolun yan tarafında koltuk altı seviyesindeki çizginin orta noktasını birleştirilmektedir.

Ortaya çıkan üçgenin merkezi tam olarak enjeksiyon noktası bölgesidir. Böylece bu nokta ise, kişinin türüne bağlı olarak akromiyal çıkıntının yaklaşık 2,5-5 cm altında yer alır.

Enjeksiyon için hasta kolunu gevşek bir şekilde yanına koymalı ve dirseğini bükmelidir. Enjeksiyon hastaya yatarak veya oturarak yapılmaktadır.

Pasif el yardımıyla deltoid kas dokusu kavranmaktadır. Böylece kas dokusuna 90° açıyla yerleştirilmektedir. Bu kasın emme kapasitesi düşük olduğu için 1 ml’den fazla ilaç verilmemektedir.
Deltoid kası, Deltoid im enjeksiyon

5.Triseps (üçbaşlı) Kası

Kısa baş, üst kolun arkasındadır. Radyal sinire zarar verebileceğinden bu kasa enjeksiyon önerilmemektedir. Ancak hiçbir kas dokusuna enjekte edilemiyorsa o zaman bu kas kullanılmaktadır.

Böylece bu durumda doğru yerin belirlenmesi çok önem arz etmektedir. Bu kasa enjeksiyon genellikle ağrılıdır. Yerini belirlemek için dirsekte ulnanın akromiyonik süreci ile olekranon süreci arasına bir şerit çizilir.

Bu şerit üç eşit parçaya bölünür ve orta kısım enjeksiyon için kullanılmaktadır. Hasta birey oturabilir veya uzanabilmektedir. Hastanın kolu yandan gevşek ve dirsekten fleksiyonda olması gerekmektedir. Enjeksiyon, kas dokusunun alınıp küçük bir iğne ile sokulmasını ve az miktarda ilaç verilmesini içermektedir.

İntramüsküler enjeksiyon nasıl yapılır?

Hastanın kas dokusuna iğne batırılarak kas içi enjeksiyonlar yapılmaktadır. Bu enjeksiyon türü genellikle ilaçları ağızdan alamayan veya ilacı yutma güçlüğü çeken hastalarda uygulanmaktadır.

İntravenöz enjeksiyon nedir?

Damardan enjeksiyon, sıvıları ve ilaçları doğrudan kan dolaşımına vermek için kullanılan yaygın bir tıbbi uygulamadır. İntravenöz enjeksiyonlar, sıvıları ve antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve vitaminler gibi diğer maddeleri enjekte etmek gibi çeşitli nedenlerle kullanılır.

Enjeksiyonlar hayat kurtarıcı olabileceğinden genellikle acil durumlarda yapılır. Ayrıca rutin bir tıbbi tedavinin parçası olarak da verilebilirler. Kurumumuzda veya evde intravenöz enjeksiyon iğne tedavisi uygulanmaktadır.

1-İntravenöz enjeksiyon bölgeleri

Vücudumuzun her organında bir damar ağı vardır. Ancak intravenöz giriş için en sık kullanılan ven (toplar damar), kolların dirseğinde bulunan dirsek önü (antekubital) damarlarıdır.

2-İntravenöz enjeksiyon nasıl yapılır?

Bu enjeksiyon türü bir enjektör iğnesi ile doğrudan toplar damar içerisine girilerek verilmektedir. Ayrıca bir iğne yardımı ile toplar damar içerisine girilerek serum bağlanmaktadır. İlaç serum içerisine karıştırılarak kısaca sulandırılarak daha uzun zaman da verilmektedir.

İntradermal enjeksiyon nedir?

Bu tip enjeksiyon ilk olarak 1980’lerde alerji testi için kullanıldı. Deri içi enjeksiyonlar çoğunlukla alerjik reaksiyonlar, kan testleri ve aşılar için kullanılmaktadır.

Ayrıca migren ve artrit ağrısı gibi belirli ağrı türlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Kurumumuzda veya evde intradermal enjeksiyon iğne işlemi tedavisi uygulanmaktadır.

1-İntradermal enjeksiyon bölgeleri

İntradermal enjeksiyon, ilaç olarak 0.1-0.5 ml’si uygulanmalıdır. Kullanılan iğne numarası 26 ve 27, iğnenin uzunluğu 0,6-1 cm, iğne giriş açısı 5 veya 15 derecedir. Sık kullanılan alanlar; Ön kolun iç yüzeyi, üst kolun arkası, sırtın üst yüz bölgesi ve üst göğüs bölgesidir.

2-İntradermal enjeksiyon nasıl yapılır?

İntradermal enjeksiyon, genellikle dermiste deri yoluyla verilen bir enjeksiyon türüdür. İğne deriye sokulduktan sonra sıvı deri altına enjekte edilmektedir.

Alanında Uzman Sağlık Memuru veya Hemşiremiz ile kurumda veya evde enjeksiyon iğne uygulama tedavisi hizmeti vermekteyiz.

Deltoid kası enjeksiyon

Enjeksiyon için hasta bireyin kolu yana doğru gevşetilmeli ve dirsekten bükülü olmalıdır. Enjeksiyon hastaya yatarak veya oturarak yapılabilmektedir.

Deltoid kas pasif el ile kavranmaktadır. Sonrasında kas dokusuna 90° açıyla sokulmaktadır. Bu kasın emme kapasitesi düşük olduğu için 1 ml’den fazla ilaç verilmesi komplikasyona neden olabilmektedir.

Bacaktan enjeksiyon

Bacak dış kısmındaki orta dikdörtgendeki bölge enjeksiyon uygulanması için en uygun bölgedir. Küçük çocuk bireylerde üst sınır olarak büyük trokanter, alt sınır ise dizdir ve bölme işlemi uygulanmaktadır. Hasta sırt üstü pozisyonda dizlerini hafifçe bükmesi sonucu, vastus lateralis kası gevşeyerek bu sayede enjeksiyon oturarak da yapılabilmektedir.

1-Bacakta enjeksiyon sonrası şişlik

Enjeksiyon sonrası hafif şişlik, kızarıklık veya morarma normal olarak kabul edilmektedir. Genellikle en fazla birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak renk değişikliği ve şişlik devam ederse bu enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.

Bebeklerde im enjeksiyon bölgeleri

Yenidoğan ve küçük çocuk bireylerde enjeksiyon bölgesi vastus lateralisdir. Üç yaşını doldurmuş veya daha büyük çocuk bireylerde deltoid ve ventrogluteal tercih edilmektedir. İntramusküler enjeksiyon uygulamalarında uygun olan enjeksiyon bölgesinin seçilmesi kadar doğru tekniği kullanmakta önem arz etmektedir.

1-Bebeklerde vastus lateralis kası enjeksiyon

Baldır bölgesinin yan kısmında bulunan bu bölümde büyük sinir ve damarlar bulunur.Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde enjeksiyon için kullanılan bir alandır. Bu alana 1 ila 5 ml ilaç uygulanmaktadır. Ancak bu kas dejenere olabildiği için yürüyemeyenlerde ve yaşlılarda kullanılmamalıdır.

Kalça enjeksiyon yeri

Kalça bölgesine uygulanacak enjeksiyon işleminde uygun yeri belirlemek için hasta bireyin kuyruk sokumundan sol veya sağ tarafa ve omurgasına dik bir biçimde çizgi çizilir. Bu şeritin ortasının dikine bir başka çizgi daha çizilmektedir. Bu sayede kalça bölgesinin bir tarafı dört kısma ayrılmaktadır.

Steroid enjeksiyon

Bel, kol, bacak ve boyun bölgelerinde sinirlerin uyarılmasına veya sıkışmasına bağlı şekilde gelişen ağrıların tedavisi için kullanılmakta olan cerrahi-dışı bir girişimsel ağrı geçirme uygulamasıdır. Boyun-bel fıtığı, disk kayması, dar omurilik kanalı ve disk fıtıkları gibi durumlarda ağrının kontrol edilmesi için kullanılmaktadır

Evde iğne yapma ücreti

Özel halk sağlık kabini sağlık kuruluşu olarak evde iğne yapma ücreti bulunduğunuz konuma göre değişiklik göstermektedir. Bulunduğunuz konumu bizlere iletişim kanalından bildirerek fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Evde enjeksiyon iğne hakkında sıkça sorulan sorular?

Sağlık kuruluşumuza evde enjeksiyon iğne hakkında sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık. Aklınıza takılan diğer sağlık sorularını bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz.

1-Kas içi enjeksiyon?

Diğer ismiyle intramüsküler enjeksiyondur. Detaylı şekilde içeriğimizde intramüsküler enjeksiyonun açıklamasını yaptık okumak için buraya tıklayın.

2-Kas içi enjeksiyon bölgeleri?

Bu enjeksiyon bölgesi kalçanın üst dış bölümü, uyluğun üst ön bölümü veya kolun üst dış bölümüne ilaç enjekte edilmesidir. Çok çeşitli rahatsızlıklarda (kronik hastalıklar, enfeksiyonlar, her türlü ağrı vb) kas içerisine enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır.

3-Kas içi enjeksiyon sonrası ağrı?

Genel anlamda kas içerisine enjeksiyon sonrası ağrı, insidansı enjekte edilen maddeler ile ilgili faktörlere bağlı olması ile bilinmektedir. Örnek verecek olursak; Hepatit B aşısına bağlı olan kızarıklık, sertlik, ağrı gibi lokal reaksiyon oluşumu 1 veya 3 gün süreli olduğu bildirilmektedir.

4-İm enjeksiyon damara yapılırsa ne olur?

Kas içerisine enjeksiyon işlemi yapılacak ise bu durumda işlemin kemik, sinir veya damar gibi bölgelerden uzak bir bölgeye uygulanması gerekmektedir. Enjeksiyonun sinire ya da damara denk gelmesi durumu istenmeyen komplikasyonlara neden olmaktadır.

Bu nedenle apse oluşabilir. Hatta yanlış iğne ve ilaç uygulanması ölüme bile neden olabilmektedir. Bu yüzden alanında uzman sağlık personellerine iğne yaptırmalısınız!

5-İm enjeksiyon yaptıktan sonra kan gelmesi?

Eğer im enjeksiyon uygulama sırasında enjektöre kan gelir ise iğne direk çıkarılır ve ilaç ile enjektör tekrardan değiştirilmektedir. Bu nedenle başka bir bölge seçilmektedir.

Kan gelmediği takdirde piston yavaş bir biçimde itilmesi sonucu, dokuda basınç oluşturmayacak biçimde hızla ilaç kasa verilmektedir. Steril olan kuru pamuk ile basınç oluşturulması sonucu iğne giriş açışı ve hızı ile çıkartılmaktadır.

6-İm enjeksiyon komplikasyonları?

İM enjeksiyon uygulaması sonrası komplikasyon oluşma sıklığı ortalama %0,4 ile %19,3 arasında değişmektedir Komplikasyonlar kanama, morarma, intravenöz enjeksiyonlar, ağrı, sinir hasarı, doku nekrozu, apse oluşumu, yara izi, eklem kontraktürleri ve psödotümörlerin gelişimini içerir

Whatsapp'tan Yazın Hemen ArayınYol Tarifi

Özel Keçiören Halk Sağlığı Hizmetlerimiz

Özel Keçiören Halk Sağlığı İnstagram