İndirim tarihleri zamanında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı unutmayınız!

Kapatmak için ESC basınız.

kan oksijen seviyesi

Kan alma hastalıkları teşhis etmenin önemli bir parçasıdır. Bir hastalığın ciddiyetini belirlemek için kan tahlili hizmeti önemli bir rol oynamaktadır.

Evde kan alma?

Genellikle evden kan alma işlemi sonrası en geç 2 saat içinde laboratuvara teslim edilmektedir. Evden kan alma işlemi uygun koşullarda saklanarak laboratuvar işleyiş prosedürlerine uygun şekilde hareket edilmesi sonucu test analizi sonrası en doğru sonuçları tarafınıza iletilmektedir.

Kan nasıl alınır?

Genellikle kan alma işlemi için ön kolun iç kısmında uygun damarlardan biri seçilmektedir. Kan alınması planlanan bölge %70’lik alkol ile ıslatılan bir tampon ile iç taraftan dışa doğru dairesel hareket ile temizlenerek kuruması beklenmektedir. Temizleme sonrası o bölüme dokunulmamaktadır. Kan alınacak bölümün 10 veya 15 cm üstüne turnike bağlanmaktadır.

Kan vermeden önce su içilir mi?

Özellikle kan vermeye gitmeden önceki gece saat olarak 21:00’dan sonrasında, su harici, kahve ve çay dahil hiçbir şey birey tarafınca tüketilmemelidir. Ayrıca sigarada içilmemelidir. Çünkü sigarada bulunan nikotin, CBC değerlerini ve bazı hormon düzeylerine etki etmektedir.

Kan verme şartları?

Genel olarak kan verme şartlarını şöyle sıralayabiliriz;

  1. 66 yaşına gelmemiş olma,
  2. 19 yaşından gün almak ve 18 yaşını doldurmak,
  3. Özellikle ilk kez kan bağışı yapacak bireyler için 60 yaşını doldurmamış olma,
  4. Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olunmaması,
  5. Vücut ağırlık düzeyi 50 kilogramın üstünde olma,
  6. Son bir yıl içerisinde ameliyat geçirmemiş olma ve piercing, akupunktur dövme gibi uygulamalar yaptırmamak.

Kan vermenin faydaları?

Bireyler için kan verme insan vücudu için oldukça önem arz etmekte ve fayda sağlamaktadır. Özellikle günlük yaşantı süresince herhangi bir zararı bulunmayan kan bağışı vücutta oluşacak kalp krizi ihtimalini %90 azaltmaktadır.

Ayrıca stres, yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelmektedir. Bu durumların dengelenmesi konusunda kan bağışı önemli rol oynamaktadır.

Sıralamak gerekir ise kan bağışı faydaları şöyledir;

  • Baş ağrısına iyi gelmekte,
  • Stres gibi rahatsızlıkların çözülmesi,
  • Yüksek tansiyona iyi gelmekte,
  • Kan bağışlamak kalp krizi ihtimalini %90 oranında azaltmakta,
  • Kan bağışı yaptırdığınızda vücudunuzda bulunan kan hücreleri yenilenerek daha güçlü ve sağlıklı olmanızı sağlamaktadır,
  • Kemik iliği yağlanmasını önüne geçmektedir,
  • Kanda bulunmakta olan yağ oranını düşürmektedir,
  • Kan bağışı yapıldığı zaman kan yapan organlar uyarılarak vücudun kan yapımına sevk edilmektedir.
  • Düzenli şekilde kan verme vücudu yenilemektedir.

Kan uyumu?

Belirli kan grubuna sahip bireyler farklı bir kan grubuna sahip birilerinden kan aldığında bağışıklık sistemi bu duruma tepki göstermektedir. Bu duruma ABO uyuşmazlığı ismi verilmektedir. ABO uyuşmazlığı sadece bu durumlarda değil anne ile bebek arasında da olabilmektedir.

Kan uyuşmazlığı?

Bir anne bireyin kan grubunun yenidoğan çocuğu ile uyuşmaması sonucu kan uyuşmazlığı adı verilmektedir. Baba ve annenin kan gurubu RH negatif ve RH pozitif değerleri üstünden ilerlemekte olan bir durumdur. Anne bireyin kanı RH negatif, bebeğin ise RH pozitif olması durumunda ortaya çıkmaktadır.

1-Kan uyuşmazlığı testi?

Babanın RH pozitif annenin ise RH negatif olduğu durumlarda anneye indirekt coombs testi yapılmaktadır. Bu test sonucu pozitif çıkması durumunda risk teşkil etmektedir. Bu noktada pozitifliğin düzeyi ile bebeğe olan etkinin düzeyi doğru orantılı biçimde olduğu için sıkı takip edilmesi gerekmektedir.

2-Kan uyuşmazlığı iğnesi?

Yenidoğan bebeğin RH değeri kontrol edilmektedir. Sonuç negatif ise anneye ikinci bir kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Bebeğin kan grubu RH pozitif çıktığı durumda doğumdan sonra ilk 72 saat içinde anne bireye ikinci kan uyuşmazlığı iğnesi  yapılmaktadır.

3-Kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı 2022?

Özel sağlık kuruluşları ve hastanelerde kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ile 800 TL  arasında değişiklik göstermektedir. Devlet tarafından kan uyuşmazlığı iğnesi karşılanıyor mu sıkça sorulmaktadır.

Bu sorunun cevabı evet fakat devlet hastanelerinde zaman kaybı çok fazla ve randevu almada bireyler çokça sıkıntı yaşamaktadırlar Bu yüzden özel sağlık kuruluşları sizler için daha hızlı tedavi sağlamaktadırlar.

Tam kan sayımı nedir?

Kanda bulunan hücrelerin oranını ve sayısının tespit edilmesi sonucu yapılmakta olan kan testidir. Özellikle kan dolaşımında bulunan hücrelerin kemik iliği tarafından üretilmesi nedeniyle dolaylı olarak kemik iliği ölçümlenmesini de sağlamaktadır.

Kan sonuçları ne zaman çıkar?

Özel sağlık kuruluşları, hastaneler veya özel kliniklerde uygulanan kan testi sonuçları en geç 2 gün içinde sonuçlanacaktır. Ayrıca çıkan sonuçlar ise bireye online ve belge şeklinde teslim edilmektedir.

Kan tahlili nedir?

kan tahlili, tam kan sayımı testi, hemogram

Tipik olarak bu kırmızı kan hücrelerinin bir tüp yardımı ile alınarak laboratuvara gönderilmesi sonucu analiz edilmesi gereken bir kan alımı tedavisidir.

Kan alma tedavisi, hastalıkları teşhis etmeye, tedavilerin etkinliğini ölçmeye ya da genetik bozuklukları tanımlamasında rol oynayan tahlillerin genel adıdır.

Sağlığa önem göstermenin ilk basamağında hemogram testi yapılması gerekmektedir. Vücut için önem arz eden bir bileşen içeriğine sahip olmakta olan kanımızın özelliklerini bu test yapımı sonrasında bize bu konuda en aydınlatıcı bilgiyi sunacaktır.

Tam Kan Sayımı, Hemogram, TKS, Diferansiyel CBC adı ile bilinmekte olan bir testtir. Hemogram testi enfeksiyon, anemi ve birçok başka hastalığın kontrolü için yaygın biçimde tarama testi olarak kullanılmaktadır.

Kan sayımına dahil olmakta olan hücrelerimizin özellikleri ve sayısı, alt tabakada yatan bir eksiklik yok ise (Folat eksikliği veya B12 vitamini ya da demir eksikliği nedeni ile seyreden anemiler) genel anlamda yaşam tarzı değişikliğinden etkilenmemektedir.

Yani, hasta bireyin doğrudan eritrositlerinin şeklini değiştirebilmesinin ya da lökositlerinin sayısını artırabilmesinin herhangi bir yöntemi bulunmamaktadır.

O halde alt tabakada yatan hastalıkların veya rahatsızlıkların ele alınması ve yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı vücudunuzun hücre üretiminin düzenli hale gelmesine yardımcı olacak, gerisini ise vücudunuz halledecektir.

Kan tahlil testi nasıl raporlanır?

Hemogram testi raporunda kandaki her bir alt parametre için hücre sayıları yer almaktadır. Yanı sıra hesaplanan oranlar da bulunmaktadır. Oysa bu hemogram testide alt parametreler ile belirlenmektedir. Özel sağlık merkezinde alınacak kan numunesinin analiz edilmesi ile sonuçlar raporlanmaktadır.

Tıbbi test nedir?

tıbbi test

Tıbbi tahliller, hastalığı teşhis etmek için kan dışındaki vücut sıvıları üzerinde yapılan testlerdir. Bunlar, örneğin idrar ve tükürük örneklerini içermektedir. Covid-19 testi örnek olarak gösterilebilmektedir.

Tıbbi test; hastalık süreçlerini, hastalıkları, kişinin duyarlı olup olmadığını teşhis etmek veya izlemek ve bir tedavi sürecini belirlenmesi için yapılmakta olan bir tıbbi prosedürdür.

Moleküler ve biyokimya ile teşhisle ilgili görsel muayene ve fiziksel muayene, genetik testler, tanısal görüntüleme, hücresel ve kimyasal analiz gibi tıbbi testlerin uygun koşulda ve ortamda gerçekleştirilmelidir.

Kan testi

Kan testi, bir bireyin kanını analiz eden bir laboratuvar çalışmasıdır. Bir kan testinin sonuçları, bir doktorun birçok sağlık sorununu teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olmaktadır.

Aşağıdakiler dahil birçok farklı kan testi türü vardır:

  • Enfeksiyonu tespiti yapan testler
  • Hormon seviyelerini ölçmekte kullanılan testler
  • Kistik fibroz (CF) ve Tay-Sachs hastalığı (TSD) gibi genetik bozuklukları arayan testler

Kan testi, yaygın bir tıbbi test şeklidir. Ancak baş veya bacak gibi başka yerlerden de alınabilmektedir.

Kan testi yapılan bir kişiye kanser veya kalp hastalığı ya da diyabet gibi diğer kronik durumlar teşhisi konulabilmektedir.

Tam kan tahlili testi nedir?

tam kan sayımı testi

Tam kan sayımı, kanda bulunmakta olan hücre sayısını ve oranını tespit etmek için yapılmaktadır. Kanda bulunmakta olan bu hücreler, kemik iliğinde üretilmektedir. Bu sebeple hemogram testi ile kemik iliğini ölçümlemek mümkündür. Genel sağlık durumu ile mevcut hastalıkların seyrini takip edilmesidir. Uygulanan hemogram testi, birçok hastalığın tanısının belirlenmesinde etkilidir.

Kabinimizde tam kan sayımının yanı sıra diğer sağlık işlemlerini örnek; acil muayene hizmeti de talep edebilirsiniz. Hemogram testi ile kemik iliği hastalıkları, akdeniz anemisi, inflamasyon, enfeksiyon, diğer kanser türleri ve kan kanseri tespit edilmektedir. Hemogram testi yapılması için hastanın kan numunesi vermesi gereklidir. Bu test uygulanırken açlık şartı aranmamaktadır. Hasta birdeyden alınmış olan kan, soğuk ortamda 18 saat, oda sıcaklığında ise 10 saat bekleyebilmektedir.

Tam kan sayımı testinde kandaki trombosit sayısı, kırmızı kan hücrelerinin sayısı, hemoglobin, beyaz kan hücrelerinin sayısı, hematokrit ve kırmızı kan hücrelerinin indexleri belirlenmektedir. Hemogram testi, hasta bireyde bazı semptomlara göre doktor tarafından talep edilebilmektedir. Yorgunluk, güçsüzlük, enfeksiyon, inflamasyon, kanamalar ve çeşitli yaralanmalar doktorların hemogram testi talep etme nedeni arasında yer almaktadır.

Mevcut hastalık seyrini takip etmek için özel halk sağlık kabinimizde tam kan sayımı testi yaptırabilirsiniz. Bu neden ile genel sağlık durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tam kan sayımı testi, kandaki farklı hücre türlerinin sayısını ölçmekte uygulanılan bir testtir. En yaygın tam kan sayımı testi türü, bu bir diferansiyelli CBC’dir. Ayrıca anemi, lösemi ve bazı kanserler gibi birçok hastalığın teşhisine ve izlenmesine yardımcı olmaktadır.

Tam kan sayım testini nasıl yaparız?

tam kan sayımı tetkiki

Tam kan sayımı testi uygulanmasında açlık şartı aranmamaktadır. Birey günün herhangi bir saatinde kanının örneğini verebilmektedir. Alınması planlanan kırmızı kan örneği belirlenen laboratuvar işlemlerinden başarıyla geçtikten sonra, kanın içeriğinde bulunan hücreler otomatik çalışmakta olan cihazlar tarafından bazı ilaçların analiz edilmesiyle, hücre sayıları ve oranları son olarak belge şeklinde raporlanır.

Tam kan sayımı (CBC), kanınızdaki hücre türleri ve sayıları hakkında bilgi sağlayabilen yaygın testtir. Tam kan sayımı testi aşağıdakileri ölçmektedir:

  1. Kırmızı kan hücreleri: Vücuttaki en yaygın hücre tipidir, Ayrıca bunlar vücudun her yerine oksijen taşır.
  2. Beyaz kan hücreleri: Bunlar enfeksiyonlarla savaşır ve yara iyileşmesine yardımcı olur. Beyaz kan hücresi sayısı sizi bakterilerden, virüslerden ve diğer istilacılardan korumaya yardımcı olan antikorlar üretirler.
  3. Trombositler: Bunlar, kesik ya da sıyrıklarınız olduğunda kanamayı durdurmak için pıhtı oluşturan küçük doku parçalarıdır. Ayrıca, yeni dokunun büyümesini uyaran ve pıhtılaşmayı teşvik eden kimyasallar salarak yara iyileşmesine yardımcı olurlar.

Hemogram testi nedir?

kemik iliğinde kullanılan test

Hemogram diğer adı ile tam kan sayımı, kanda bulunan hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesidir. Kanın dolaşımında bulunan hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi sebebi ile dolaylı yoldan kemik iliği sonucunun değerlendirilmesini de sağlamaktadır. Lakin Tam kan sayımı, genel sağlık durumunun ölçümlemektedir. Anemi, enfeksiyon, lösemi gibi kemik iliği hastalığı ve bir çok hastalığın tanısında kullanılmaktadır.

Hemogram testi ile nelere bakılır?

Tam kan sayımı, kısaca kırmızı küre (eritrosit), beyaz küre (lökosit), hematokrit, hemoglobin, trombosit (platelet) MCH, RDW, RBC, monosit, lenfosit gibi birçok kan hücresinin değerleri ölçümlenmektedir. Bu parametrelerin birçoğu doğrudan ölçümle elde edilmektedir. Fakat bazıları ise doğrudan ölçüm sonucu çeşitli formül kullanılması ile elde edilmektedir.

Hemogram testi hangi hastalıklar için yapılır?

  • Hepatit gibi karaciğer rahatsızlığı takibi,
  • Alerji,
  • Talasemi türleri,
  • Dalak büyümesi (Splenomegali)
  • Lenf bezlerinde büyüme (Lenfadenopati)
  • Polistemia vera
  • Lenfoma
  • Lösemi
  • Enfeksiyon hastalıkları: bölgesel (lokal) veya sistemik enfeksiyonlar
  • Pıhtılaşma veya kanama bozuklukları: Trombositopeni, idiyopatik trombositopenik purpura veya trombositoz
  • Kansızlık (anemi) ayırıcı tanısı: Megaloblastik anemi, demir eksikliği anemisi, aplastik anemi veya makrositik anemi

Kan tetkiki nasıl yapılır?

Test tipik olarak, hastadan kanın örneği alınarak analiz için bir laboratuvara gönderen bir hemşire ya da sağlık memuru tarafından gerçekleştirilmektedir.

Laboratuvar teknisyeni daha sonra herhangi bir anormal hücre olup olmadığını görmek için bu numunedeki hücrelere mikroskop yardımıyla bakacaktır. Kanda anormal hücreler varsa, kanserli hücreleri tespit ederek kanın tahlil raporunda bildirilecektir.

Kan tahlillerini nerede yaptırmalıyız?

Genel sağlık merkezlerinde kırmızı kan hücresi alınarak gerçekleştirilmektedir. Kanın tahlil hizmeti, alanında uzman hemşire veya sağlık memuru tarafından uygulanmalıdır.

Devlet hastanelerinde, sağlık ocağında veya özel sağlık merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Genel olarak eğitim araştırma hastanesi hasta sırası fazla olduğu için özel kuruluşlar tercih edilmektedir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı özel veya devlet hastanesi ya da sağlık merkezleri ve sağlık ocağında kan numunesi alınarak yapılmaktadır.

Kan tahlili sonucu öğrenme?

Bir kan analizinin laboratuvar sonuçları tipik olarak kandaki belirli maddelerin varlığını veya yokluğunu seviyesini belirlemektir. Konsantrasyon seviyesini belirlemek için kullanılmaktadır. Tahlil sonuçlarını öğrenmek için devletin internet sitelerine E devlet üzerinden giriş yaparak kan tahlil test sonuçlarınıza e nabız sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hastanede tahlil edilen analizler;

  • MRI (manyetik rezonans görüntüleme)
  • CT (bilgisayarlı tomografi) gibi görüntüleme
  • X-ışınları
  • Kan testleri

Kan tahlilleri fiyatı?

Yaptırmak istediğiniz kan tahlili türüne göre fiyat değişmektedir. Kan tahlili tedavisini, evde yaptırmak isteyen bireyler kurumumuzla eviniz arasındaki mesafede fiyata etki etmektedir. Bu yüzden bize (0506) 141 51 63 numaralı telefon üzerinden ulaşarak fiyat bilgisi alabilirsiniz!

Kan alma ve Kan tahlilleri hakkında sıkça sorulan sorular?

Kurumumuza kan tahlili ve kan alma ile ilgili sıkça sorulan soruları aşağıda sizler için cevapladık. Aklınıza takılan diğer soruları bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz!

Kan sayımı nedir?

Genel anlamda kanda bulunan hücrelerin oran ve sayısının tespit edilmesi amacı ile yapılmakta olan bir kan testidir. Kan dolaşımı sırasında hücrelerin kemik iliği tarafınca üretilmesi nedeni ile dolaylı yol ile kemik iliğinin ölçümlenmesini de sağlamaktadır.

Tokluk kan şekeri kaç olmalı?

Özellikle besin alımından 2 saat sonrasında ölçülmekte olan tokluk kan şekeri değeri 140 mg/dl düzeyine kadar normal olarak kabul edilmektedir. Bu düzey 140-200 mg/dl arasında olduğu zaman ise gizli şeker (pre-diyabet) olma durumu söz konusu olabilmektedir. Tokluk kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl’nin üstünde çıkması ise net olarak şeker hastalığını ifade etmektedir.

Tokluk kan şekeri düşüklüğü?

Tıp dilinde hipoglisemi olarak adlandırılmaktadır. Tokluk kan şekeri düşmesi ölçüm sonucu raporu 50 mg/dl altında çıktığı durumlarda belli olmaktadır.

Bu duruma sebep olan bazı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle değerlendirme parmaktan alınacak kan ile yapılmaktadır. Bu düşüklüğe sebep olan nedenler ise düzensiz ve sağlıksız beslenme olarak ifade edilmektedir.

Kan oksijen seviyesi kaç olmalı?

Oksijen satürasyonu genel olarak kanda bulunan oksijen doygunluğunu ifade etmektedir. Sağlık her bireyde tipik oksijen satürasyon düzeyler %95-%100 arasında değişmektedir

Uyuşturucu hangi kan testinde çıkar?

Vücutta uyuşturucunun var olup olmadığını 3 şekilde ölçümleyebilirsiniz bunlar kan testi, saç testi, ve idrar testidir. Kesin olarak net sonuç sağlayan ve yanılma payı düşük olan kan testidir.

1-Kan testi:

Diğer uygulanacak testlere nazaran yanılma ve yanıltma payı çok azdır. Güvenilir kesin sonuçlar vermesi için madde kullanımı sonrası çok kısa bir süre içerisinde yapılması gerekmektedir.

Diğer testlere nazaran kan testinin dezavantajı madde kullanan bireyin kan alma işlemi sırasında sorun çıkartabilmektedir. Bu nedenden dolayı bireylerden kan alımı kesinlikle alanında uzman sağlık personelleri tarafınca yapılmalıdır.

2-Saç testi:

Madde kullanan bireyden alınan saç numunesi 4 ile 6 ay içinde madde kullanıma dair bilgileri içermektedir. Bu test için saç numunesinin uygun bir biçimde alınması önem arz etmektedir.

Çünkü yeterli olmayan numune alınması veya saç üzerinde kına, boya gibi kimyasal içeren maddeler test sonucuna etki etmektedir. Saçın uzunluğu en az 2 cm olması gerekmektedir.

Özellikle saç telleri her bireyde ayda ortalama olarak 1 cm uzamaktadır. Bu sebeple, saç telinin her bir santiminde bulunan madde yoğunluğu da farklı olabilmektedir. Saç teli incelenmesi ve ölçümlenmesi maddenin kullanılmasına başladığı tarihten itibaren geçen süreyi ortaya çıkaracaktır.

3-İdrar testi:

İdrar testleri diğer testlere göre daha ucuzdur. Bireyin kullandığı maddeye göre değişmekle birlikte genel anlamda 3 günlük kullanım hakkında bilgi vermektedir. Örnek verecek olur ise eroin idrarda 2 veya 4 gün arasında kalmaktadır. Bu süre sonrası verilecek idrar testinde uyuşturucunun varlığı negatif çıkacaktır.Kokain 12 veya 48 saat, esrar kullanımı ise 1  veya 3 gün idrarda bulunmaktadır.

Bu nedenle testin sonucunun negatif çıkması o bireyin madde kullanmadığı anlamına gelmemektedir. İdrar testleri kullanımında en son maddenin kullanıldığı zamana dikkat edilmesi gerekmektedir. Bonzai gibi diğer uyuşturucu maddeler ise idrar testleriyle analiz edilememektedir. Bali, çakmak gazı, tiner vb. maddelerde idrarda tespit edilmesi çok zordur.

Bu maddelerin kullanımının tespit edilmesi için böbrek fonksiyon ve karaciğer testleri daha yararlı olmaktadır. Bu testlerin bireylere uygun koşullarda yapılması önem arz etmektedir. İdrarın en çok 3 saat içerisinde verilmesi ve taze olması, başka bir bireyin idrarı ile karıştırılmaması gerekmektedir.

Bazen testler yanlış sonuçlara sebep olabilmektedir. Ancak bu çok düşük bir durumdur. Bu neden ile beklemediğiniz sonuçlar ile karşılaşıldığı zaman testin tekrarlanmasında yarar vardır.

Kan NEU yüksekliği nedir?

Sıkça sorulan sorulardan biri olan NEU yüksekliği ne anlama gelir? Yapılan testler sonucu kan değerlerinin düzeyi 8000 mikrolitre üstüne çıkması nötrofil yüksekliğinin varlığını göstermektedir. Özellikle bu durum ise bireylerde vücut içerisinde bulunan enfeksiyonun varlığının belirtisidir.

Kan zehirlenmesi nedir?

Tıp dilinde sepsis olarak isimlendirilmektedir. Ayrıca vücudun kendi içinde gelişmekte olan ağır enfeksiyon durumlarına karşı verdiği aşırı tepki olarak tanımlanmaktadır. Bu aşırı tepki ileri seviyelerde bireylerde organ yetmezliğinden başlayarak ölüme kadar giden ciddi problemlere neden olmaktadır.

Kan zehirlenmesi neden olur?

Vücutta bulunan birden fazla enfeksiyon türünün nedeni ile kan zehirlenmesi oluşumuna bu enfeksiyonlar ön ayak olabilmektedir. Sepsis oluşumu, genellikle boğaz enfeksiyonu gibi hafif ilerlemekte olan enfeksiyonlardan ziyade deri enfeksiyonları, zatürre, menenjit, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Normal kan değerleri tablosu?

Normal Kan Değerleri Tablosu

Yaygın olarak kullanılmakta olan kan değerleri referans değerleri şöyledir:

1-Hematokrit normal aralık değerleri:

Erkek bireylerde: %40 – %55

Kadın bireylerde: %36 – %48

2-Hemoglobinin normal aralık değerleri:

15 yaş üstü erkek bireylerde: 13,0 – 17,0 g/dl

15 yaş üstü kadın bireylerde: 11,5 – 15,5 g/dl

3-WBC (Beyaz Kan Hücresi) normal aralık değerleri:

Yetişkin olan bireylerde: 4.000 – 10.000/ml

4-Trombosit sayısı normal aralık değerleri:

Yetişkin olan bireylerde: 150.000 – 450.000/ml

Beyaz kan hücresi?

Tıp dilinde lökosit olarak isimlendirilmektedir. Halk dilinde ise akyuvar veya beyaz küre olarak isimlendirilen beyaz kan hücresi bağışıklık sistemi içerisinde yer almakta olan bir hücre çeşididir.

Kemik iliği tarafınca üretilen ve bağışıklık sistemi içinde vücudu enfeksiyonlara karşı korumakta olan beyaz kan hücresi vücudun savunma sistemi içerisinde yer alan önem arz eden yapıdır.

Kan kanseri belirtileri?

Tıp dilinde lösemi olarak isimlendirilmektedir. Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üstünde çoğalması sonucu kendini göstermekte olan bir kanser türüdür.

Farklı lösemi tipleri bulunmaktadır fakat en sık görülen belirtilerin hepsi şunlardır;

  • Kendiliğinden ciltte kolaylıkla meydana gelen çürük ve kanamalar
  • Özellikle koltuk altı veya boyunda bulunan ele gelmekte olan büyük lenf nodu
  • Gece terlemesi
  • Nedeni bilinmekte olmayan ateş
  • Özellikle vücutta eklem ve kemiklerde ağrı
  • Devam eden yorgunluk ve halsizlik
  • Sık yenilenen enfeksiyonlar
  • Açıklaması bulunmayan ateş

Kan enfeksiyonu nedir?

Genellikle septisemi olarak adlandırılan, ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonudur. Aynı anda kan zehirlenmesi olarak da halk dilinde isimlendirilmektedir. Septisemi, vücudun herhangi bir bölümünde, deri üstündeki bir yarada bakteriyel enfeksiyon ya da akciğer enfeksiyonu oluşması sonucu kan dolaşımına karıştığı zaman ortaya çıkmaktadır.

Kan enfeksiyonu belirtileri?

Ağır sepsis, septik şok ve sepsis şeklinde üç farklı seviyesi olan kan enfeksiyonun en yaygın görülen belirtileri şunlardır:

  • Solunum hızının dakikada 20 soluğun üstünde olması,
  • Vücutta oluşan ateşin 38 derecenin üstünde olması,
  • Titreme, üşüme ve ürperme,
  • Nefes darlığı,
  • Kalp atış hızının dakika bazında 90 atışın üstünde olduğu zaman,

Yukarda bulunan maddelerin herhangi birinin görülmesi durumunda vücudunda herhangi bir enfeksiyonu ya da enfeksiyon şüphesi olan hasta bireyler kesinlikle sağlık merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.

Kan enfeksiyonunun yani sepsisin kontrol altına alınmaması sonucu ikinci aşama olan ağır sepsis tablosu gelişmektedir. Bununla birlikte görülmekte olan yaygın belirti ve semptomlar şunlardır:

  • Beneklenmiş, solgun renkli, rengi değişmiş bir cilt görünümü
  • İdrar yaparken acı ve yanma hissetme
  • Bilişsel fonksiyonlarda azalma ve zihin bozukluğu
  • Kanda bulunan trombosit seviyelerinde düşüklüğün tespiti
  • Nefes darlığı ve solunum fonksiyonlarının bozulması
  • Kalp ritim düzensizliği veya bozulması
  • Aşırı derecede kilo kaybı
  • Hipotermi (Vücut ısısının düşmesi)

Septik şok durumu yani sepsisin son aşaması ise yukardaki belirtilere ek olarak kandaki laktik asit düzeyinin yükselmesi ve kan basıncının anormal derece düşmesi söz konusu olabilmektedir. Bu son aşamada organ yetmezliğinin oluşumu kaçınılmaz bir durumdur.

Kan enfeksiyonu neden olur?

Vücutta herhangi bir bölgede bulunan enfeksiyona sebep olan mikropların kana karışması sonucu ile birlikte vücuttaki bağışıklık sisteminin bahsedilen bakteri veya mikroplara karşı çok büyük bir savunmaya geçerek tepki göstermesi ile sepsis yani kanda enfeksiyon rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir.

Kan değeri kaç olmalı?

Cinsiyet ve yaşa göre şekillenmekte olan kan değeri referans aralıkları şöyledir:

  • Yenidoğan bireyler için: 13, 5 – 24 gr/dl
  • 0-3 yaş kategorisinde bulunan bebekler için: 11 – 13 gr/dl
  • 3-11 yaş kategorisinde bulunan çocuklar için: 12 – 14 gr/dl
  • Yetişkin kadın bireyler için: 12, 5 – 15, 5 gr/dl
  • Yetişkin erkek bireyler için: 13, 5 – 17, 5 gr/dl

Kan değerleri neden düşer?

Genel olarak kan değerlerinin düşmesi yani kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilmektedir:
  • Orak hücre anemisi, Akdeniz anemisi gibi hastalıklar (Genetik hastalıklar),
  • Folik asit, B12 ve demir alımında eksilik ayrıca yanlış beslenme,
  • Bağırsak ve mide sorunu nedeni ile vücutta eksilen demirin yerine takviye edilmemesi sonucu,
  • Kanser ve enfeksiyon gibi hastalıklar,
  • Özellikle kan oluşumunda etkisi olan karaciğer, dalak ve kemik iliği hastalıkları.

Kan düşüklüğü neden olur?

Sıkça sorulan sorulardan biri kan düşüklüğünün sebebi, kan değerleri neden düşer? sorusuna verdiğimiz cevap ile aynıdır.

Trombosit kan nedir?

Trombosit: Alınmakta olan kan örneğinin belli bir hacminde bulunan trombosit sayısının ismidir. Bu trombosit sayısı azalışı kanama, artışı pıhtılaşma gibi anormal durumlara sebep olmaktadır. PLT ismi ile tabloda raporlanmaktadır.

RBC kan değeri nedir?

RBC / alyuvar (Kırmızı kan hücresi sayısı): Kanda birim hacimde kırmızı kan hücrelerinin sayısı ismidir. Bu nedenle RBC değerinin yanında yapısal özellikleri de önem arz etmektedir.

MCH nedir kan tahlili?

MCH: Değeri ise kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin miktarı hakkında bilgi sunmaktadır. Bu nedenle hekim, kişinin kırmızı kan hücrelerinde yeterli miktarda MCH yani hemoglobin var olup olmadığını anlamaktadır. MCH değeri her hücrede değişebilmektedir. Diğer bir deyişle her RBC, eşit doz hemoglobin içermemektedir.

MCV nedir kan tahlili?

MCV: Eritrosit olarak adlandırılan kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında bilgi vermektedir. Bu MCV değeri yaşlı, çocuk ve yetişkinlerde: 80 ve 95 fl, yeni doğan bebekte ise 96 yada 108 fl’dir.

PLT nedir kan tahlili?

PLT: Alınan kan örneğinin belli bir hacmindeki trombosit sayısı ismidir. Trombosit sayısı artışı pıhtılaşma, azalışı kanama gibi anormal durumları arz etmektedir. Plt hemogram testinde bulunan parametredir.

RDW nedir kan tahlili?

RDW: Alyuvar hacimlerinin nasıl değişiklik gösterdiğini ortaya çıkaran değerdir. Bu RDW sonucunun düşük veya yüksek olması alyuvarlardaki boyut değişimleri hakkında bilgi vermektedir.

PDW nedir kan tahlili?

Kısaltma olan PDW açılımı ingilizce olarak platet distribution widthdir. Türkçe olarak platelet dağılım genişliği şeklinde tanımlanmaktadır. Özellikle plateletler, kanda pıhtılaşmada görev alan renksiz ve küçük hücre parçacıklarıdır. Kemik iliği içerisinde megakaryosit isimli dev hücrelerin parçalandığı durumlarda üretilmektedir.

PCT nedir kan tahlili?

Kan içerisinde bulunan prokalsitonin düzeyinin ölçümlenmesi için yapılmaktadır. Prokalsitonin testi olarak bilinmekte olan PCT testi, sık olarak bakteriyel enfeksiyon şüphesi var olup olmadığı ve hayati tehlikeye neden olan sepsis vakalarında kullanılmaktadır.

Kan WBC nedir?

WBC / akyuvar (beyaz kan hücresi sayısı): Kanda birim hacimde beyaz kan hücrelerinin sayısı ismidir. 5 farklı şekilde beyaz kan hücresi tipi yani WBC alt grubu bulunmaktadır.

  • Nötrofiller
  • Lenfositler
  • Monositler
  • Eozinofiller
  • Bazofiller

Kan MPV nedir?

MPV: Alınan kan örneği ile özel cihazlar tarafından incelenmesi ile trombositlerin ortalama boyutlarına verilen isimdir.

Kan MCHC nedir?

İngilizce açılımı Mean Corpuscular Hemoglobin Concentrationdur. Türkçede Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonudur. Alyuvarların içerisinde bulunan hemoglobinin % (yüzde) olarak ortalama düzeyini göstermektedir.

Kan LYM nedir?

Kanda yer alan lenfositler, beyaz renkli hücreler olarak isimlendirilmektedir. Vücutta bakteri ve mikroplara karşı korunmasında görev almaktadır.

Ayrıca kemik iliği tarafınca üretilmekte olan beyaz kan hücreleri kan içinde lenf dokularında yer almaktadır. LYM düzeyinin değerlerinde yükselmeler, düşmeler bozulmasında vücutta enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir.

Kan LDH nedir?

Vücutta hemen her hücrede bulunmakta olan ve tespit edilen şekerden enerji elde edilmesi için kullanılmakta olan bir tür enzimdir. Laktat dehidrogenaz yani LDH olarak kısaltılmaktadır.

Başta kalp olmak üzere akciğer, kas dokuları ve akciğerde yüksek miktarda bulunmakta olan LDH, vücudun pek çok organ ve dokusunda bulunmaktadır. Laktat dehidrogenaz veya LD olarak bilinmekte olan LDH enzimi, doku, hücre ya da organ hasarlanması oluşması sonucu kana karışmaktadır.

Kan HCT nedir?

HCT (Hematokrit): Tam kanın belli bir hacminde bulunan kırmızı kan hücrelerine oranına verilen isimdir. HCT testi, kanınızda bulunan eritrositlerin (kırmızı kan hücrelerinin, alyuvarların) oranını ölçmektedir. Hemogram testi sonucunda raporlanmaktadır.

Kan CRP nedir?

C-reaktif protein testi, kanda CRP (c-reaktif protein) düzeyini ölçmektedir. Karaciğer tarafınca üretilen bir proteindir. Enflamasyona yanıt olması sonucu kan dolaşımınıza gönderilmektedir. Enflamasyon, enfeksiyon kaptığınız durumda veya yaralandığınızda vücudunuzun dokularını koruma işlemidir.

Kan HGB nedir?

HGB (Hemoglobin): Kanda oksijen taşıyan protein miktarına verilen isimdir. Ayrıca kan sonucu çıkan düşük hemoglobin değeri, doğrudan düşük bir oksijen seviyesini ifade etmektedir. Bu nedenle HGB, demir eksikliği veya kansızlık probleminde ilk incelenen parametredir.

Kan kanseri?

Tıp dilinde lösemi olarak isimlendirilmektedir. Lösemi vücut savunmasında görevli beyaz kan hücresi (akyuvar) hücrelerinin bir çeşidi olan lenfositlerin işlev göremeyecek şekilde üretimi ve gelişimi sonucu karakterize bir grup kan hastalığını tanımlamaktadır.

Böylece her yaşta gözlemlenen bir kanser türü olan kan kanseri, 50 yaş üstü yetişkinlerde ve çocuklarda daha yaygın görülmekte olan bir hastalıktır. Erken teşhis sonucu tedavi şansı oldukça yüksek olmakta olan rahatsızlığın erken dönemlerde fark edilmesi ve tedavi yapılması büyük önem arz etmektedir.

Kan ilacı?

İlaç olarak hap, tablet, serum, şurup veya damla olarak kullanılmaktadır. Damla ve şurup genellikle bebek bireyler için uygulanmaktadır. Sağlık merkezi ile iletişime geçerek test sonucunuza göre yazılacak kan ilacını kullanmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Kan iğnesi?

İçerisinde bol miktarda demir bulundurmakta olan bir iğne türüdür. Asıl amacı sağlıksız beslenme sonucu kan hücresinin üretimi yetersiz olduğu durumlarda oluşan demir anemisini tedavi etmek için uygulanmaktadır. Bu neden ile demir içeren hap veya tabletlerin yerine iğne şeklinde bireye demir takviyesi almayı sağlamaktadır. Hap ve tablete göre kana direk karıştığı için daha fayda sağlamaktadır.

Özellikle kan iğnesi, iğne biçiminde olduğu için oral yolla ilaç almakta zorlanan hap yutamayan bireylere verilmektedir. Eksiklik düzeyine göre iğneden bir süre geçtikten sonra tablete dönüş yapılabilmektedir. Hasta bireylerin öyküsüne göre uygun şekilde karar verildiği için hemen hemen her yaş grubuna kan iğnesi uygulanabilmektedir.

Kan ilacı isimleri?

Genel olarak kan ilacı isimleri Xarelto (Rivaroxaban), Pradaxa (Dabigatran), Lixiana (edoxaban) ve Eliquis (apixaban)’dır. Bu ilaçların tümü ülkemizde bulunmaktadır. Belli şartlar altında SGK tarafınca ödenmektedir. Bu ilaçlardan edoxaban ve rivaroxaban günde 1 diğer ilaçlar ise günde 2 kez alınabilir.

Kan hücreleri?

Özellikle kan içerisinde değişik oranlarda bulunmakta olan ve değişik görevlere sahip olan üç çeşit hücre bulunur bunlar:

  • Trombositler (Kan pulcukları)
  • Akyuvarlar ve lökositler (Beyaz kan hücreleri)
  • Alyuvarlar ve eritrositler (Kırmızı kan hücreleri)

Kan hapı?

Genel olarak kan değerleri düşüklüğünde kullanılan ilaçlara kan hapları veya kan tableti olarak isimlendirilmektedir. Kan hapları isimleri için buraya tıklayın.

Kan fazlalığı?

Uygulanacak kan testlerinde, alyuvar olarak isimlendirilen kırmızı kan hücrelerinin normal referans değerlerinin üzerinde saptanması polistemi yani kan fazlalığı denmektedir. Bu değerler kadın bireylerde hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >%48 olması, erkek bireyler için Hemoglobin >16, 5 g/dl ve Hemotokrit >%48,5 olması gerekmektedir.

Kan hastalıkları nelerdir?

Genel anlamda kan hastalıkları arasında çok sayıda anemi hastalığı, alyuvar hastalıkları, kan kanserleri, kronik lenfositer lösemi, trombosit eksikliği, lenfoma, kronik miyelositer lösemi, polisitemi vera, depo hastalıkları ve miyelofibrozis gibi çok sayıda rahatsızlık bulunmaktadır.

Kan üre azotu?

Kan içerisinde üre azotu olarak bilinmekte olan BUN testinin normal referans aralığı, yetişkin bireylerde 10 mg/dl ile 20 mg/dl olmalıdır. Çocuk bireylerde ise 5 mg/dl ile 18 mg/dl normal değer olarak kabul edilmektedir.

Kan üre azotu düşüklüğü?

Kanda üre düşüklüğü, nadir rastlanmakta olan bir durum olmakla beraber çoğunlukla yetersiz ve düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkmaktaıdr. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein düzeyi olarak alınan gıdalar ile karşılanamaması sonucu oluşmakta olan bu durum karbonhidrat bakımından fazla beslenme sonucunda oluşabilmektedir.

E nabız kan grubu?

Ülkemizde sağlık kuruluşlarında yapılan kan grubu testi sonucunuzun tespit edilmesi sonucu size teslim edilen kan grubu kartı üstünde bulunan kan grubunuzu e-nabız sistemine girebilirsiniz.

E devlet kan grubu?

E-devlet sistemi yardımı ile e-nabız sistemine giriş yaparak kan grubunuzu öğrenebilirsiniz. E-edevlet sistemine giriş yaptıktan sonra kan grubunuzu öğrenmek için buraya tıklayın.

Kan sulandırıcı?

Genel anlamda kalp ve damar sisteminde (hem toplardamar hem de atardamar) kanın sulanmasını sağlayan ve akışkanlığını artırmakta olan ilaç veya iğnelerdir. Bu tür ilaçlara kan cıvıtıcı veya kan inceltici denmektedir. Özellikle kan sulandırıcıların kullanımının ana amacı kan damarları ve kalp içinde pıhtı oluşumunun önüne geçmektir.

Kan sulandırıcı iğne?

Özellikle heparin kan sulandıran iğnelerin en iyisidir. Hayvandan elde edilmekte olan heparin pıhtılaşma unsurlarından FaktörXa’yı engellemesi sonucu kanı sulandırmaktadır. 1.Dozunun ayarlanması oldukça zordur ve kan alıp sık sık test yapmak gerekmektedir. Amacı kan pıhtılaşma hücrelerini azaltmaktır.

Kan sulandırıcı ilaçlar?

Özellikle kan değerleri düşüklüğünde kullanılan kan sulandırıcı ilaçları, kan tableti veya kan hapları olarak isimlendirilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçları isimleri için buraya tıklayın.

Kan sulandırıcı yan etkileri?

Genel anlamda kan sulandırıcı kullanan bireyler çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü antikoagulan kullanmakta olan hastalarda kanama yan etkisi (beyin kanaması, mide kanaması, diş eti kanaması, idrardan kan gelmesi vs…) gibi durumların gelişebileceği konusunda hasta uyarılmaktadır.

Bu tür durumların yaşanması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Diğer yandan bu tür ilaçların kullanımı hasta bireyler tırnaklarını keserken derinden kesmemeleri, kesici-delici aletleri çok dikkatli şekilde kullanmaları gerekmektedir. Küçük kazalarda bile cilt altında kanama oluşabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Akciğer damar tıkanıklığı nedeni ile halen ilaç tedavisi gören hastalar herhangi bir neden dolayısı ile ameliyat olacakları veya bir işlem (örn. diş çektirmek gibi) yapılacağı zaman doktorlarını bu konu hakkında muhakkak bildirmesi gerekmektedir.

Whatsapp'tan Yazın Hemen ArayınYol Tarifi

Özel Halk Sağlığı Hizmetlerimiz

Özel Halk Sağlığı İnstagram