İndirim tarihleri zamanında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı unutmayınız!

Kapatmak için ESC basınız.

nevüs nedir

Ben aldırma Tedavisi hizmeti için çeşitli tedaviler vardır, ancak en yaygın tedavi lazer tedavisidir. Estetik amaçlı ben alma işlemi küçük ve büyük benden kurtulmak için en sağlıklı tedavi yöntemidir.

Ben, düz, düzensiz ve sıklıkla çok renkli bir lezyonla karakterize bir tür lezyondur. Vücudun herhangi bir yerinde bulunabilmektedir. Ancak en sık genel olarak yüz bölgesinde ve çevresindeki deride görülmektedir.

Ben nedir?

ben aldırma tedavisi nedir

Deriye renk vermekte olan pigment hücrelerinin toplanarak bir araya gelmesi ile ortaya çıkan, kahve tonunda, zararı bulunmayan oluşumlardır. Tabi benlerin tümü için aynı şey söylenmez.

Ben çeşitleri?

ben çeşitleri

Üç tür ben çeşiti vardır: Bunlar yüzeysel, orta ve derin bendir.

  1. Yüzeysel benler düzdür ve cilt yüzeyinin altına uzanmamaktadır.
  2. Ara benler cilt yüzeyinin üzerinde yükselmektedir. Bu nedenle altına uzanmamaktadır.
  3. Derin bir ben cilt yüzeyinin üzerinde yükselir ve altına uzanmaktadır.

Nevüsler yani benler olgunlaştıkça çeşitli formlara ayrılmaktadırlar:

1-Junctional nevüs: Özellikle çocukluk çağlarda görülmektedirler.

2-Compound nevüs: Genel anlamda ergenliğe geçişte görülmektedirler.

3-İntradermal Nevüs: Bireyler erişkinlik döneminde görülmekte olan kabarık benlerdir.

4-Blue nevüs: Melanin pigmentinin cilt yüzeyinin daha derininde görülen benlerdir.

5-Konjenital nevüs: Doğumla birlikte var olan, yani önceden melanin pigmenti üretilmiş benlerdir. Kılsız veya kıllı olabilmektedirler. Çok büyük boyutlara ulaşabilmektedirler. Bu nevüslerin %2 veya %42’si malign melanom ismi verilen cilt kanserine dönmektedir.

6-Displastik nevüs: İyi huylu benler olmalarına rağmen, histolojik olması bakımından malign melanomdaki gibi atipik olan değişiklikler gösterebilmektedir.

7- Spitz nevüs: Genel anlamda çocuklarda ve yüzde görülmektedir.

8-Mongolian lekesi: Yenidoğan bebeklerde kalçada görülmektedir. Çocukluk çağlarında kaybolmaktadır.

9-Spider nevüs: Biçimleri örümceğe benzemekte, sıklıkla çocuk ve kadın bireylerde genellikle boyun, göğsün üst kısımlarında yada yüzde parlak kırmızı renkte görülmektedir. Güneş ışığına maruz kalan, karaciğer rahatsızlıklarında ve östrojen tedavisi alanlarda ortaya çıkmaktadır.

10-Ota nevüs ve Ito nevüsü: Omuzda ya da yüzde doğuştan bulunan düz kahverengi benlerdir.

11-Epidermal nevüs: Adneksiyel ve epidermis dokuların hiperplazisinden kaynaklanmakta olan hamartomlar olarak bilinirler. Genel anlamda cilt hücrelerinin aşırı derecede çoğalması ile karakterize bening dokulardır. Çoğunlukla erken çocukluk dönemi ya da doğumda görülmekle birlikte, erişkin dönemde de tespit edilebilmektedir.

1-Kırmızı ben nedir?

Genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkan kırmızı benler veya diğer ismiyle kiraz anjiyomları, içlerinde küçük kan damarlarının birikmesi nedeniyle parlak kırmızı görünmektedir. Kırmızı benler küçük, yuvarlak veya oval şekillidir ve kanamadıkları sürece veya boyut ya da şekil değiştirmedikleri zaman endişe kaynağı olmamalıdır.

Bazı anjiyomlar, cilt üstünde kabartı biçiminde olmazken bazıları ise pütürlü şekilde olup hafif kabartılar olarak görünüme sahiptirler. Çoğunlukla kollar, bacaklar ve gövdede çıkmaktadırlar. Kiraz anjiyomları çizilir, kaşınır veya kesildiğinde kanamalar meydana gelebilmektedir. Kırmızı benlerin oluşmasının kesin nedeni bilinmemektedir fakat genetik faktörler oluşumunda etkili olabilmektedir.

Hamilelik, kimyasallara maruz kalma, belirli coğrafi koşullar ve tıbbi durumlar da kırmızı benlerin oluşumuna katkıda bulunabilir. Yaşla ilgili olduğu bilinmektedir. Genellikle 30 yaş civarında başlar ve ilerleyen yıllarda büyüdüğüne ve boyutlarının değiştiğine inanılmaktadır.

Araştırmalar, 75 yaşın üzerindeki kişilerin %75’inden fazlasının kırmızı benlere sahip olduğunu göstermiştir. Genellikle tedavi zorunluluğu olmayan kırmızı benler, yaralanmaya karşı açık yerdeler ise giderilmelidir. Kırmızı benler lazer, elektrokoter, cerrahi eksizyon ve kriyocerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Tüm benlerde olduğu gibi kırmızı benlerde de renk, biçim ve boyutta herhangi bir değişiklik gözlenirse sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

2-Et beni nedir?

et beni

Genellikle et beni görüntüsü deriden kabarık, saplı, ten rengi benlerdir. Et benleri, büyüme ya da uzama eğilimleri bulunmaktadır. Et beni, göz kapaklarında, boyunda, koltuk altında ve genital bölgede çoğunlukla görülmektedirler.

Genel anlamda acı ve ağrıya yol açmayan, kanser türü olmayan ve kansere dönüşmeyen nevüs türleridir.

Saplı nevüs olarak da bilinen et benler, çoğunlukla cildin kıvrımında boyun ve koltuk altında görülmektedir. Ailesinde et beni bulunan kişilerde daha fazla rastlanan et beni, çoğunlukla cilt renginde görünmektedir. Benin cilt altında kökü bulunmamaktadır.

Halk içinde iple boğma yoluyla tedavi edilmeye çalışılan et beni, bu yaklaşımın iz ve enfeksiyon şeklinde tehlikeli sonuçları bulunmaktadır. Ben aldırma tedavisi işleminin et benleri için izsiz bir biçimde lazer ile alınmaktadır.

İyi huylu benler nasıl anlaşılır?

iyi huylu benler

İyi huylu benler genellikle görsel muayene ile teşhis edilmektedir. Herhangi bir lezyonun belirsiz olduğu ya da boyut renginin değiştiği durumlarda biyopsi kullanılmaktadır.

Ben aldırma tedavisi önerilmektedir. Herhangi bir iyi huylu benleri doğrulamak için sağlık kuruluşu alanında uzman personeli genellikle biyopsi ister, ancak bu her zaman gerekli değildir. Benign beni vücudun diğer bölgelerine yayılmaz ve malign transformasyon potansiyeline sahip değildir.

Kötü huylu benler nasıl anlaşılır?

Kötü Huylu Benler

Her hangi bir Malign, malignite için bir risk faktörü olarak tedavi edilmesi gereken cilt tümörleridir. Cevaplanması gereken en önemli soru lezyonun değişip değişmediğidir.

Asimetrik görünüme sahip, beş milimetreden büyük, koyu renkli siyah, açık kırmızı, kahverengi gibi iki veya daha fazla renk bulunduran benler riskli olabilir.

Değişmiyorsa, koyu renkli olsa dahi kötü huy barındırma şansı zayıftır. Değişiyorsa, malignite olasılığı daha yüksektir.

Herhangi bir lezyonun etkilenip etkilenmediğini belirlemeye katkıda bulunan başka faktörler de vardır.

Tipik olarak anormal benlerin neden olduğu cilt lezyonlarıdır. Kötü huy ve iyi huylu bir ben arasında ayrım yapmaya çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey boyutudur.

Benlerin büyüklüğü 6 mm’den büyük bir çapa sahipse, muhtemelen kötü huy barındıran benler olabilmektedir.

Kısaca kötü huylu olan benler reaksiyonları şunlardır;

  • Aniden büyümeye başladı ise,
  • Kısa müddette şekli bozulduysa,
  • Renginde değişim ve düzensizlikler gelişmiş olan,
  • Siyahlaşıp, kabarmakta olan,
  • Üzerinde çatlama ya da benzeri geçmeyen yaralar olan,

Bunların yanında kaşıntı, yanma ve kanama benzer biçimde şikayetler gelişen benleri olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Kanserli ben görüntüleri

Kanserli ben görüntüleri

Cilt üstünde mevcut olan bir benin kanaması, renk değiştirmesi, kanayan yaralar olması veya büyümesi kanserleşmenin belirtisi olabilmektedir. Sağlam olan deri yardımıyla köken alan melanomda öncelikle deride kahverengi yama biçiminde lekeler başlayabilir.

Bu evrede tanı belirlenmez ise lekenin rengi giderek koyulaşmaya hatta kalınlaşmaya başlamaktadır. İleri evrelerde ise deriden kabarık olan siyah kırmızı renkelerin bulunduğu yaralar ve hatta kanama oluşabilmektedir.

Ben aldırma tedavisi Nedir?

Benler ayrıca kafa derisinde ya da boyunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle vücudun diğer kısımlarında görülmesi yaygın değildir. Benleri alınması için cilt hücrelerinin çevresine lokal anestezi uygulanabilmektedir. Lezyon çok büyümüşse ya da günlük yaşam üzerinde önemli bir etkisi varsa bazen cerrahi olarak işlem gerek olabilmektedir.

Benlerin alınması için benin türü değerlendikten sonra iki yöntem ile tedavi uygulanır. Cerrahi olarak ben aldırmak lazerle ben aldırmaya nazaran daha çok zaman isteyen bir işlemdir.

Ben aldırma tedavi işlemleri?

Ben çıkarma, nevüsü ciltten yok etmek için yapılan bir işlemdir. Bu genellikle bene uygulanan lazer ile yapılmaktadır. Ancak benden kurtulmak için başka seçenekler de bulunmaktadır. Bir deri lezyonunu çıkarırken en önemli amaç lezyonun tamamen çıkarılmasıdır.

Ben aldırma tedavisi işleminin faydaları nelerdir?

Nevüs olarak da adlandırılan cilt lezyonlarını gidermek için yapılan bir tedavidir. Bu prosedürün birçok faydası vardır. Benin çıkarılması, displastik nevi sendromu (DNS) olan kişiler için de yararlı olmaktadır. En dikkate değer olanlardan biri, Türkiye Cumhuriyet’indeki en ölümcül kanser türü olan melanomu önlemenin etkili bir yolu olabileceğidir.

Ben aldırma zararlı mı?

Genel anlamda halkımızca ben aldırma işlemi zararlı olarak söylenmektedir. Bu durumun aksine benleri sildirmek kesinlikle zararlı değildir.İlk önce alanında uzman sağlık personeli benin kötü veya iyi huylu olup olmadığı tespit etmelidir.

Bunun için dermatoskop ismi verilen özel cihazlar yardımı ile benler incelenmektedir. İnceleme sonucunda uygun görülen benler alınmaktadır.

Ben aldırma iz kalır mı?

Genel anlamda alanında uzman sağlık personeli tarafınca yapılan benlerde hiç iz kalmamaktadır. Fakat lazerle alınan ben tedavilerinde tek seansta ben temizlenmeyebilmektedir. Tam tanı ve tedavi için birkaç seans lazer uygulanması gerekebilmektedir. Lazer cihazında yüksek ısı yardımı ile benler tamamen giderilmektedir.

Ben aldırma sonrası iz kalmaması için?

Özellikle ben alımı sonrasında daha az iz kalması, lekelenme olmaması, mikrop ya da bakteri kapmaması ve en önemlisi fark edilmeyecek düzeyde iz kalması için Kutalin Krem kullanımı önerilmektedir. Ayrıca kutalin krem içerisinde bulunan allantoin içerikli diğer kremleri de kullanabilirsiniz bu durumda aynı etkileri göstermektedir.

Ben aldırma yöntemleri

Özellikle ben aldırmada kullanılmakta olan teknikler şunlardır;

  • Krioterapi
  • Ameliyat
  • Elektrokoter
  • Lazer
  • Radyo Frekans
  • Plazma

1-Cerrahi ben aldırma

Genel anlamda ben alma sırasında cerrahi girişimler de iz kalması kaçınılmaz olmaktadır. Cerrahi tedavi yöntemi ancak kanserleşme durumu olan melenom ya da benlerde başvurulan bir yöntemdir. Bunun dışı iyi huylu olan benlerde cerrahi tedavi gerekmemektedir.

2-Plastik cerrahi ben aldırma

Genellikle plastik cerrahlar tarafınca da yapılmaktadır. Ayrıca benin bulunduğu bölgeye ve özelliklerine bağlı olarak dermatoloji uzmanları, estetik cerrah ve genel cerrahlarda ben alım tedavisi gerçekleştirebilmektedir.

3-Ameliyatsız ben aldırma

Özellikle bireyler tarafından tercih edilmekte olan ameliyatsız ben aldırma yöntemidir. Bu yöntemler arasında lazer ve radyo frekans gibi teknolojik cihazlar yardımı ile ameliyatsız ben aldırma sağlık işlemi gerçekleştirilmektedir.

Benlerin ameliyat yardımı ile alınması durumunda bireyin cildinde boyut olarak küçük de olsa dikiş iz bırakabilmektedir. Bu yüzden genellikle  bireyler tarafından ameliyatsız teknolojik yöntemler tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra ameliyatsız ben tedavilerinde genel anlamda iyi huylu benler için tercih edilmektedir.

4-Lazerle ben aldırma işlemi

Lazerle ben aldırma işlemi
Vücudunuzda bulunan benler estetik olmayan görünüme sahip olabilmektedir. Size gün içinde rahatsızlık verebilmektedir bazen tıraş sırasında zorluk çıkarabilmektedir.

Bu durumda lazerle ben aldırma sizin için en uygun seçenek olur. Ben aldırma yöntemlerinde evde yapılması planlanan beni aldırma işlemi ve çeşitli tropikal yada doğal ilaçlar da olabilmektedir.

Ancak uygulanan bu yanlış işlemlerde ciddi iz kalır ve kalıcı çözümü olmayan yan etkilere yol açabilmektedir. Alanında uzman gözetiminde olmadan yapılan lazerle ben aldırma sağlığınız için tehdit teşkil etmektedir.

Alanında uzman tarafından sorunsuz bir nevüs alma işlemi uygulanırken uygun görülür ise bölgeye lokal anestezi uygulanabilmektedir. Son olarak Eğer nevüs atipik ve melanom riskine sahip ise bunların bir şekilde cerrahi olarak ameliyat ile alınması gerekecektir.

Lazer ile ben alma işlemi istenmeyen iyi huylu benlerin hızlı, güvenli ve ağrısız bir şekilde cilt üzerinden alınmasına yardımcı olan modern teknolojiye sahip bir hizmettir.

Lazer ile ben aldırma işlemi uygulandıktan sonra bakım ile yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Her bir ben alma işlemi için yaklaşık 5 dakikalık bir işleme gerek duyabilmektedir.

Benin alındığı süre sonrası alınan bölgenin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz! Son olarak lazerle ben hizmeti alarak bu cilt sorunundan çok kısa zamanda kurtulabilirsiniz.

Lazerle ben aldırma iz kalır mı?

Lazerle ben aldırma iz kalır mı
Genel anlamda yüzeysel, cilt seviyesindeki benlerde uygulanan yöntem olduğu gibi iz kalmaz.

Lazerle ben aldırma iyileşme süreci

Özellikle lazerle ben tedavi sırasında lokal anestezi uygulandığı için hasta birey ağrı hissetmemektedir. Lazer cihazı benleri anında tam olarak yok etmektedir. Uygulama bölgesinde meydana gelmekte olan lazer sonrası hasar 1 hafta içerisinde tamamen düzelmektedir. Ayrıca pembelik ise birkaç ay içerisinde deri rengine dönmektedir.

Ben aldırma fiyatları?

Bir beni çıkarmak için ben aldırma fiyatları, yere, boyuta ve türe bağlı olarak büyük ölçüde değişir. 0,5 cm ve üzeri biçiminde olan beni aldırma tedavisi özel kurumumuzda 360 TL ile başlayan fiyatlarla yapılmaktadır. Ben aldırma fiyatları her özel kuruluş için değişiklik göstermektedir.

Çoğu sağlık kurumu, herhangi bir işlem yapıp yapmasalar da cildinizi değerlendirmek için harcadıkları süre için ben aldırma fiyatları aldıklarını bilmelisiniz.

Bir plan oluşturmak için genellikle sağlık kuruluşuna benin görüntüsünü gönderip ilgili alanı değerlendirdikten daha sonra size ben aldırma fiyatları konusunda bilgi verecektir.

Ben Aldırma Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?

Sağlık kuruluşumuza ben aldırma tedavisi ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık. Özellikle ben aldırma tedavisi ve diğer sağlık soruları ile ilgili aklınıza takılan soruları bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz.

Ben aldırılabilir mi?

Ben için türü incelendikten sonra kötü huylu veya iyi huylu olarak belirlenmelidir. İyi huylu nevüs ise ben alma hizmeti gerçekleştirilir. Çok büyük benlerin alınması estetik açıdan önem arz etmektedir.

Bunun için sağlık kuruluşu ile görüşüp lazerle ben aldırma hizmeti talep etmelisiniz. Beninizin görüntüsünü iletişim hatlarından göndermeli veya beninizi kurumda alanında uzman sağlık personeline göstermelisiniz.

Ben aldırmak için yaş sınırı var mı?

Herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Eğer sağlık durumunuz elverişli ise rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Ancak yine de ciddi bir durum teşkil etmeyen, estetik amacı ile yapılan ben aldırma işlemlerinde 18 yaşını olunmasını kurum olarak öneriyoruz.

Ben aldırma sonrası ne kadar sürede iyileşir?

Alınan benin büyüklüğüne uygulanan ben alma yöntemine göre bu süre değişmektedir. Lazerle alınan ben işlemi çok kısa sürede tamamlanır. Pansuman gerektirmez.

Ben alma işleminden sonra ben bölgesinde 3 gün kadar süren olan pullanma, sonra hafif pembelik görülmektedir. Ardından da bu oluşan pembelik cilt rengi ile uyumlu hal alarak iz bırakmadan iyileşmektedir.

Ben aldırdıktan sonra geri çıkar mı?

Genel anlamda nevüs alındıktan sonra tekrar çıkmaz. Fakat iz kalmaması için bazı benlerde derine inmeden tedavi yapılmaktadır. Bu tür durumda cilt kendini tamir ettiği için altta kalan ben dokuları tekrardan yüzeye çıkabilmektedir.

Ben aldırma işlemi riskleri?

Bir ben giderme tedavisi ile ilişkili çeşitli riskler vardır. Bu riskler arasında ağrı, yara izi ve enfeksiyon bulunmaktadır.

Lazerle ben aldırmak istiyorum ne yapmalıyım?

Lazer tedavisi yöntemi ile benlerinizden kurtulabilirsiniz. Bizlere telefon ve diğer iletişim hatlarından ulaşıp detaylı bilgi alabilirsiniz. Çağrı merkezimizde bulunan sağlık personeline telefon yardımı ile istediğiniz sağlık tedavisi işlemi talebinde bulunabilirsiniz.

Nevüs neoplastik olmayan nedir?

Bunun anlamı patolojik inceleme sonucunda benin kötü huylu olmadığını göstermektedir. Memnun olduğumuz durumda görülen niteliktir.

Whatsapp'tan Yazın Hemen ArayınYol Tarifi

Özel Keçiören Halk Sağlığı Hizmetlerimiz

Özel Keçiören Halk Sağlığı İnstagram