İndirim tarihleri zamanında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı unutmayınız!

Kapatmak için ESC basınız.

sonda neden sızdırır

Sonda takma oldukça özen ve dikkat edilmesi gereken bir sağlık işlemidir. Özel Halk Sağlık Kabini sağlık hizmeti olarak sonda taktırma hizmeti vermekteyiz.

Sonda ne demektir?

Sonda nedir sorusunu kısaca cevaplamak gerekirse, idrar yolu darlıklarına bağlı olarak idrar çıkışında zorluk yaşayan veya yapamayan bireylere bir süre boyunca takılan boruya sonda ismi verilmektedir.

Hastaların ihtiyaçlarına bağlı olan farklı sebepler ile doktor tarafınca talep edilmektedir. Bu sağlık işlemi mesaneye uygulanmaktadır.

Sonda nedir bu sağlık işlemi doktorların onayı sonrası hemşirenin sonda taktırma işlemi ile yapılmaktadır. Pek çok insan sonda taktırmak hakkında detaylı bir araştırma içerisine girerek bilgi sahibi olmak istemektedir.

Sondanın neden takıldığı ve ne olduğu da araştırılmakta olan bir bilgidir. Sonda sağlık işlemleri, beslenme sondasına benzese de aynı sağlık işlemleri olmadığına emin olabilirsiniz.

İdrar sonda nedir hasta bireye uygun görülmekte olan girişimsel bir müdahale türü olduğuna emin olabilirsiniz. Nazogastrik sonda beslenme sondasıdır. Bu sağlık işlemi kesinlikle idrar sondası ile karıştırılmamalıdır.

İdrar sondası takma hizmeti hastaya uygulanmakta olan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğu için alanında uzman hemşire tarafınca takılmalıdır.

Sondanın amacı, mesaneye sonda hortumunun yerleşimi yapılarak mesanede toplanan idrarın boşaltılmasını sağlamaktır. Hortumundan idrar torbasına aktarılmakta olan idrar daha sonrasında kontrollü şekilde boşaltılmaktadır.

Sonda nedir sorusunun cevabını bu rehberimizde tüm detayları hakkında hem bilgi edinip hem de sonda çeşitlerini öğrenebileceksiniz.

Sonda takma hizmeti nedir?

Erkeklere sonda takılma sağlık işlemi hasta üstünde yapılan küçük bir tıbbi müdahale olduğu görünse de kanama, enfeksiyon gibi riskleri bulunmaktadır. Sonda takılma işlemi erkekler ve kadınlar için farklı olmaktadır.

Bu nedenle mutlaka alanında uzman hemşire tarafınca takılmalıdır. Sonda takma sağlık işlemi öncesi tek kullanımlık steril malzemeler ve sonda aparatları hazırlanmaktadır.

Sonda nedir, sonda takma hizmeti hasta bireylere uygulanırken hafif ağrılı olabilmektedir. Bu nedenle hasta bireyin ağrıyı hissetmemesi için sonda takılmadan önce bölgeye soğutucu jel kullanılmaktadır. Genel anlamda mesaneye uygulanan sonda taktırmak yaklaşık olarak 10 dk sürmektedir.

Tedavi altındaki bireyin vücuduna sıvı nakliyesini tam teşekküllü şekilde gerçekleştirmek için uygulanmaktadır. Bireyin vücudunda araştırma yapmayı planlama amacı ile de kullanılabilmektedir.

Sonda takmak genel anlamda felç gibi rahatsızlıklardan muzdarip olan bireyler tarafınca tercih edilmektedir. Ağır ameliyatlar geçirmiş bireylerin operasyon sonrası hareket etmelerini azaltarak ayrıca idrar gereksinimini karşılamak için de takılmaktadır.

Olası idrar kaçırmaya karşı operasyon esnasında önlem almak için mesaneyi boşaltmada sonda takılabilir. Sağlık işlemi hasta anestezi etkisindeyken yapılmaktadır. Hastaya anestezi verildikten bir süre sonra sonda taktırma sırasında herhangi bir şey hissetmeyecektir.

Sonda takma işlemi nedir?

Bu sağlık işlemi çok kolay gözükebilir. Steril bir ortamda uygulanmazsa gerçekten sağlık konusunda ciddi problemler ortaya çıkarmaktadır.

Alanında uzman hemşiremiz veya sağlık memurumuz bu konunun bilincinde olduğundan dolayı sonda taktırma tedavi sağlık işlemi konusunda oldukça dikkatli ve hassas davranmaktadır.

Diler iseniz evinize diler iseniz de kurumumuzda sonda taktırmak sağlık tedavi hizmeti işleminizi gerçekleştirebiliriz. Sonda takmak konusunda aklınıza takılmış olan ve sağlıkla ilgili tüm merak ettiklerinizi bizi arayarak öğrenebilirsiniz.

Evde sonda takma tedavi hizmeti amacı?

Sondanın amacı mesane ile arasında sıvı naklini sağlamakla görevli olan boru olduğu bilmekte de fayda vardır. Asıl amacımız hastanın idrarını lavaboya gitmeden sonda takma yöntemi desteği ile dışarıya atmasıdır. Kateter takma tedavisi pek çok farklı nedenlerden dolayı takılır.  Sonda taktırmak sağlık işleminin kullanım sebepleri aşağıdaki gibi özetlenmektedir:

  • Cerrahi operasyonlar yapılması planlanırken anestezi sonrası kişinin mesanesine istem dışı zarar vermesine önlem almak için takmaktayız.
  • Felçli ve yatalak hastalara uygulanmaktadır.
  • Bunun yanı sıra hareket etmekte zorluk yaşadıklarından ötürü idrar gereksinimlerini karşılamak için sonda taktırmak sağlık tedavisi uygulanmalıdır.
  • Genel anlamda ağır operasyonlardan sonra hastaların yataktan hareket etmesi sakıncalı olduğunu doktor tarafınca söylendiği durumlarda evde bakım hizmeti ile sonda takılmaktadır.
  • İdrar kanallarında oluşan darlık nedeni ile idrar yapamama durumlarından kaynaklanan sebeple idrarın dışarı atılması için sonda taktırmak gereklidir.
  • İdrar örneği için sonda taktırmak uygun olabilmektedir.
  • Sinir hasarından dolayı fonksiyon bozukluğu yaşayan hastalarımızdan sonuç olarak idrar alınması için takmaktayız.
  • Her türlü görüntüleme yöntemlerinin uygulanması ve kontrolü için takmaktayız.
  • Hastanın sonda yolu ile beslenmesi için takmaktayız.
  • Entübe olmuş hastalarda da sonda taktırmak gerekmektedir.

Sonda çeşitleri nelerdir?

7 çeşit sonda türü bulunmaktadır. Bu sonda çeşitleri hasta olan bireyin doktoru tarafından uygun görüldüğü takdirde alanında uzman sağlık personelleri veya hemşire tarafından uygulanmaktadır. Sırasıyla bu sonda çeşitlerini detaylı bilgiler ve resimlerle açıklayacağız.

  1. Foley sonda
    foley sondaHerhangi bir tıbbi nedenden dolayı hasta birey doğal yollar ile idrarı boşaltmakta zorluk çeken veya boşaltılmayan mesaneyi, boşaltmak için foley sonda kullanılmaktadır.
  2. Prezervatif sonda
    prezervatif sondaGenellikle yataktan kalkamayan ve idrarını kontrol etmekte sorun yaşayan hasta bireylere uygulanmaktadır. Sık ve periyodik olarak idrarını boşaltmak zorunda olan hasta bireylerde kullanılmaktadır. Çok kolay şekilde uygulanmaktadır. Yapı olarak yumuşaktır. Hafif dış çeperler sayesinde sıkma ve yara oluşumuna engel olmaktadır.
  3. Hidrofilik sonda
    Hidrofilik SondaYapı olarak yüzeyinin çapraz bağlı Polivinilpirolidon ile kaplanmıştır. Polivinil klorür’den üretilmiştir ve bir kullanımlık sonda türüdür. İçeriğinde lateks ve ftalat içermez. Yüzeyinde bulunmakta olan hidrofilik kaplama su ile temas halinde yüzeyinde suyu hapsederek kayganlık sağlamaktadır.
  4. Nelaton sonda
    Nelaton SondaNelaton sonda uç huni şeklinde proksimal standart idrar torbalarına bağlantı kuracak şekilde üretilmişlerdir. Üretra yolu ile idrar torbasına yerleştirilmektedir. Genellikle kısa süreli kullanımlar için uygulanmaktadır. Yüzeyinin yumuşak olması kolay yerleştirilmesini sağlamaktadır.
  5. Aspirasyon sonda
    AspirasyonEsnek bir tüp yardımı ile solunum yoluna girilerek biriken madde veya sıvıları aspire etmek amacı ile kullanılmaktadır. Bir toplanma sistemine bağlantı kurması için tasarlanmıştır. Ayrıca üzerinde bulunan şeffaf kılıf sayesinde potansiyel klinisyen temasını azaltarak bulaşıcı hastalık etkenlerinin ortama ve çevresine aerosol oluşumu yayılmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Tek kullanımlığa sahip steril tıbbi malzemedir.
  6. Nazogastrik sonda
    NazogastrikErken postope veya ratif dönemde mide içerisinde bulunan maddeleri boşaltmak ve bilinci kapalı olan hasta bireylerde aspirasyonu önleyerek beslenmeyi sağlamak amacı ile kullanılmaktadır.
  7. Pezzer sonda
    pezzer sondaÜretra dar ise bu nedenle drenaj tüpü yerleştirilmediğinde, pezzer yapısı olan drenaj sistemi drenaj amaçlı fistula yapımı için kullanılmaktadır. Tıbbi cerrahi müdahele edilmekte olan bölgeye alt abdomenden mesaneye yerleşimi yapılarak drenaj gerçekleştirilmektedir. Bu kateterlerin uç kısımlarında üç boşaltma gözü bulunmaktadır.

Evde sonda nedir?

Evde sonda takma tedavisi, hizmeti ve bakımı evinde hastalığı devam eden bireyler için idrar sondasını evde çıkarma ve takma sağlık işlemidir.

İdrar sondası, idrarını her hangi bir neden sebebi ile doğal yoldan boşaltamayan veya zorlanan hasta bireylerde idrar mesanesin(kesesi) içeri tarafına sonda takılması ile biriken idrarın dışarıya çıkartılmasıdır.

Evde sonda takma hizmeti nedir?

Hastaya evde sonda çıkartma veya takma uygulaması, hastane ya da sağlık merkezinde tedavisi tamamlanmış olan fakat ev ortamında tedavilerine devam edilmekte olan hasta bireylere evde bakım ve sağlık hizmetlerinin girişimsel tedavisi kapsamında uygulanmakta olan uzman hemşireler tarafınca yapılmaktadır.

Sondanın evde takma işlemi nedir?

Genel anlamda silikon ile yapılmış, steril, ince, içi boş bir tüp olan sondanın, idrar kanalında ilerletilerek idrar kesesi içerisine yerleştirilmesi ile idrar kesesindeki idrarı boşaltmaya yaramaktadır.

İdrar sondası takma konusu uzman bir sağlık personeli tarafınca ev koşullarında da yapılmakta olan tıbbi bir sağlık işlemidir.

Evde sonda takma hizmetinin amacı nedir?

Evde sonda takma hizmetinin amacı, hasta bireyin bulunduğu ev ortamında yapıldığı için hastanın konforuna rahatsızlık verilmeden uygulanan bir sağlık hizmetidir. Bu sebeple hasta bireyin transferi ve hasta yakınlarının hastaneye ulaşmak için vereceği çaba ve zamanın önüne geçilmektedir.

Evde sonda nasıl takılır?

İdrar kanalı uyuşması için bir süre geçtikten sonra steril olan idrar sondası idrar deliği üzerince ilerletilmektedir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olduktan sonrasında sondayı bulunduğu konumda tutmakta olan balon steril su yardımı ile şişirilmektedir. İdrarın birikmesi planlanan özel torba sondanın ucuna takılmaktadır.

1. Evde erkeklere sonda nasıl takılır?

Erkeklere sonda taktırma tedavisi uygulanırken aşağıdaki maddeler uygulanmaktadır.

  • İşlem esnasında hastanın canını yakmadan ve hastaya rahatsızlık vermemek amacı ile sonda yağlanıp kayganlaştırılmaktadır.
  • Hasta erkek ise idrar kanalından giriş yaparız.
  • Giriş yapıldıktan sonra itilerek ilerletilmektedir.
  • Mesaneye ulaşana kadar ilerletilmeye devam edilmektedir.
  • Tüp mesaneye ulaştığında idrar akışı görülmektedir.

2. Evde kadınlara sonda nasıl takılmalıdır?

Kadınlara sonda taktırma tedavisi uygulanırken aşağıdaki maddeler uygulanmaktadır.

  • İşlem esnasında hastanın canını yakmamak ve rahatsız etmemek misyonumuzdur.
  • Amacımız sonda taktırma sağlık hizmeti uygulanırken iyi şekilde yağlanıp ve kaygan hale getirilmektedir,
  • Hasta bayan ise klitoris bölgesinin alt kısmından giriş yapılmaktadır,
  • Giriş yapıldıktan sonra itilerek ilerletilmektedir,
  • Mesaneye ulaşana kadar ilerletilmeye devam edilmektedir,
  • Tüp mesaneye ulaştığında idrar akışı görülmektedir.

Evde sonda takma hizmetini kim yapmalıdır?

Sonda taktırma hizmetini alanında uzman hemşirenin veya sağlık memurunun yapması olası komplikasyon riskini azaltır. Alanında uzman hemşirenin veya sağlık memurunun, sonda taktırmak için gerekli tüm donanıma sahip olduğundan kuşkunuz olmasın!

Evde sonda takma tedavi hizmeti nasıl takılır?

İşlem idrar yolları içerisinden sonda borusu desteği ile ilerletildiği için dikkatli, steril ve hassasiyet ile gerçekleştirilmelidir. Alanında uzman sağlık personelleri, hemşire veya sağlık memuru olmayan biri tarafınca sonda takımı yapılmamalıdır.

Aksi takdirde hastanın idrar yollarına veya mesanesine ciddi kalıcı hasarlar verilebilmektedir. Bu nedenle alanında uzman hemşire veya sağlık memuru tarafınca sonda takımında tecrübeli sağlık yetkilisi sağlık işlemini gerçekleştirmelidir.

Hasta operasyondan çıktığında uyanmadan önce sonda hastaya uygulanmıştır. Operasyona sıkıntı çıkarmayan durumlarda ise sonda takılırken hastanın isteğine veya doktorun uygun görmesi durumuna bağlı olarak işlem lokal anestezi altındayken veya normal olarak uygulanabilmektedir.

Sondanın amacı mesane ile arasında sıvı naklini sağlamakla görevli olan borudur. İşlem sıralaması aşağıdaki gibi özetlenmektedir:

Sonda kullanımının riskleri nelerdir?

Sonda, idrarı mesaneden boşaltmak için vücuda yerleştirilen bir tüptür. Plastik veya lateksten yapılabilir ve sert veya esnek olabilir.

Sonda, idrar kaçırmakta olan yetişkinlerde, idrar yapmada güçlük çeken kişilere yardımcı olmak için ve belirli tıbbi durumları olan çocuklarda kullanılır.

Sondalar doğru takılmadığında idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbrek hasarı veya mesane taşı gibi sorunlara neden olabilirler.

Doğru takılmadıkları takdirde sonda kullanımına bağlı birçok risk vardır. Bir kişinin idrar yollarında enfeksiyon var ise tedavi edilmelidir. Yoksa bu enfeksiyonun kötüleşmesine ve böbrek hasarı veya mesane taşı gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sonda ameliyat ve operasyon sonrası yaygın kullanılan bir yöntemdir. Hastanelerde genellikle tüm yatış gerektiren ve hareket etmekte zorlanan hastalarda kullanılmaktadır. Bununla ile birlikte ameliyat esnasında da kullanılabilmektedir. Doğru uygulanması sonucunda ciddi sorunlar teşkil etmemektedir.

Çocuk ve bebek hastalara da sonda taktırmak rahatlıkla uygulanabilmektedir. Fakat her sağlık işlemi gibi sonda taktırmak çok ufak sağlık işlemi olarak görünmektedir. Fakat ciddi riskleri olduğunu unutmamak gerekmektedir. Bu riskler aşağıdaki gibi özetlenmektedir:

  • İdrar yolu enfeksiyonuna yol açma riski,
  • Alanında uzman, tecrübeli hemşire veya sağlık memuru tarafınca uygulanmadığı takdirde idrar yoluna zarar verebilmektedir,
  • Alanında uzman, tecrübeli hemşire veya sağlık memuru tarafınca uygulanmadığı takdirde mesanede delinme görülebilmektedir,
  • Bu durumdan dolayı mesane enfeksiyon kapması sonucunda mesane taşı oluşabilmektedir.

Sonda işlemlerinde hastaların ve doktorların genellikle en çok karşılaştığı sorunlar bakteriler ve enfeksiyonlar olmaktadır. İşlemin hassas ve steril bir şekilde yapılması ve sondanın gerekli görüldüğünde değiştirilmesi bu riski azaltacaktır.

Sonda bakımı nasıl yapılmalıdır?

Uzun süreli sonda kullanımlarında sonda belli aralıklarla değiştirilip bununla birlikte sonda takılan bölge temizlenmelidir. Sonda bakımı aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

  • Sondanın giriş bölümünde kızarıklığın var olup olmadığı kontrol edilmelidir,
  • Sondayı idrar torbasından ayırmadan boşaltım kapağı açılmalıdır,
  • Boşaltım kapağı desteği ile torbada bulunan idrar bir kovaya aktarılmalıdır

Bu işlem için her tekrarda aynı kovanın kullanılmamasına dikkat edip ve özen göstermelisiniz. Bu kovanın başka herhangi bir yerde sağlık için kullanılmaması için dikkat etmelisiniz.

Sonda nasıl çıkarılmalıdır?

Sonda çıkartma işlemini alanında uzman sağlık memuru veya hemşire yapmalıdır. Sağlık işlemi uygulanırken hasta kendini rahat hissetmeyebilir. Bu sebeple işlem lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Sonda çıkartma işlemi aşağıdaki gibi özetlenmektedir:

  • Hastanın bilinci kontrol edilmektedir.
  • Lokal anestezi uygulanır.
  • Bölgenin uyuştuğundan emin olunur.
  • Sonda yavaşça çekilmektedir.
  • Bu sırada sondaya bağlı idrar tüpü sondadan ayrılmamalıdır.
  • Tamamen çıkarıldıktan sonrasında bölge dikkatlice hassas şekilde temizlenip sağlık işlemi tamamlanmalıdır.

Sonda takma fiyatları ne kadardır?

Hizmetin başlangıç fiyatı 300 TL’dir. Bu ücret kurumumuzdan sizin bulunduğunuz konuma göre değişiklik göstermektedir. Anestezi ve hafif bir sedasyon gerektiren küçük bir operasyondur. Daha detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Sonda takma hizmetinden nasıl faydalanabilirim?

Sonda takma tedavisi veya evde bakım gibi diğer sağlık hizmetleri için bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. İşinde güler yüzlü Uzman Sağlık Personelleri ile sizlere hizmet vermekten mutluluk duymaktayız.

Hasta veya hasta yakınları bizlere (0506)-141-5163 telefon numaramız üzerinden veya whatsapp bilgi hattımızdan ulaşabilirsiniz. Sonda Takma hizmeti ve diğer tüm sağlık hizmetlerine başvurabilirler.

Sonda takma hizmeti hakkında sıkça sorulan sorular?

Sağlık kuruluşumuza sonda takma hizmeti ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık. Farklı sağlık sorularınız için bizlere iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.

Sonda ne demek?

Hasta bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı nedenlere bağlı olarak hekim tarafınca talep edilmekte olan vücutta mesaneye uygulanan bir sağlık işlemidir.

Sonda numaraları?

Sonda numaralarını sizler için aşağıda belirttik:

  • Yenidoğan bebeklerde: 6 veya 8 numara.
  • Bebeklerde: 8 veya 10 numara.
  • 3 ve 5 yaş arası 8 veya 10 numara.
  • 5 ve 10 yaş arası 10 veya 12 numara.
  • 10 ve 16 yaş arası 12 veya 14 numara
  • 16 yaş üzeri ise 14, 16 ve 18 numara

Foley sonda kesinlikle steril takılmalıdır. Gereksiz yere uygulanmamalıdır. Aksi takdirde 48 saat içerisinde sonda enfeksiyonu gelişebilmektedir

Sonda ne işe yarar?

Tuvalet ihtiyaçlarını kendi tarafınca zorlanan veya göremeyen  yaşlı, ayakta durmaması gereken veya yatalak bireylerin idrarını yapabilmesine olanak sağlamakta olan bir düzenektir. Vücutta mesane içerisinden idrar yoluna sokularak takılmakta olan sonda genel anlamda felçli bireyler için kullanılmaktadır.

Evde sonda takma kimin görevi?

Sonda takma işlemleri hasta bireylere uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğu için hemşire veya hekim tarafınca uygulanmaktadır.

Sonda zararları?

Alanında uzman sağlık personeli tarafından uygulanacak sonda takma işleminin hasta birey için herhangi bir zararı bulunmaktadır. Sonda takma işlemi hakkında bilinçli olmayan birey uyguladığı takdirde istenmeyen komplikasyonlar ve kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.

Sonda çeşitleri?

Birçok sonda çeşitleri bulunmaktadır. Sonda türleri ve çeşitleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Evde uygulanan sonda acıtır mı?

Sonda işlemi uygulanırken hafif ağrılı olabilmektedir. Bu nedenle ağrıyı minimum düzeye indirmek için soğutucu jel kullanılabilmektedir.

Sonda takıldıktan sonra hastada görülebilecek şikayetler?

  • Uzun süre boyunca takılı kalması gereken sondalar hasta bireylerde kas zayıflığına neden olabilmektedir. Bu durum sayesinde mesanede fonksiyon kaybı görülebilmektedir.
  • İdrar torbası tıkanabilmektedir. Tıkanıklığın giderilmesi için hemşire yıkama yapmaktadır. Bu işlem sonrası tıkanma giderilmez ise sonda hemşire tarafınca değiştirilmektedir.
  • İdrar sondası yırtılabilir ya da çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda kesinlikle hemşire tarafından sonda değiştirilmektedir.
  • idrar kesesinde bulunan hortum nedeni ile hasta sürekli idrarı varmış gibi hissedebilmektedir.
  • İdrar kanalında ilerleyiş durumuna bağlı olarak ağrı ve yanma görülebilmektedir.

Sonda sonrası idrar yapamama?

İdrar yapamamanın Sonda sonrası birçok nedeni olabilmektedir. Kısaca sıralamak gerekirse:

  • Multipl skleroz
  • Vajen kuruması sebebi (menapoz)
  • İdrar tutma kasının fazla derecede kasılı olması
  • Mesane sarkması
  • Alzheimer ya da Parkinson gibi sinirsel bozukluklar en sık izlenmekte olan rahatsızlıklardır.

Evde sonda takma hizmeti sonrası aile yakınlarının dikkat etmesi gerekenler?

Alanında uzman hemşiremiz tarafından takılacak sondanın gün içinde kontrollerinin aile yakınları tarafından yapılması gerekir.

Sonda giriş bölümden akıntı veya kötü koku gelmesi, karın ağrısı, ateş, kusma, bulantı, titreme, idrar torbasının dolmaması gibi veya sondadan idrar kaçması gibi durumlar bir problemin işareti olabilmektedir.

Bu gibi sorunlardan herhangi birinin yaşanması durumunda hekim veya hemşire ile iletişime geçmeniz önem arz etmektedir. Gerekli duyulduğu takdirde sonda değiştirilmektedir.

Sonda enfeksiyon belirtileri?

Genel anlamda uzun süreli sonda kullanımında enfeksiyon oluşmaktadır. Sonda uzun süreli takılı değilse enfeksiyon riski çok düşüktür. Kısaca enfeksiyon belirtilerine değinmek gerekirse:

  • Kusma veya bulantı,
  • Kaburgaların yanında arkasında veya altında ağrı,
  • Özellikle kadın bireylerde alt karın bölgesi (pelvik) ağrısı,
  • Kötü kokuya sahip idrar,
  • İdrarın koyu renkli, bulanık, kırmızımsı olması veya idrarda kanın var olabileceğini gösteren durum,
  • Yorgunluk,
  • Ateş

gibi sorunlar idrarda enfeksiyon olduğunun belirtileridir.

Sonda tıkanması?

Sonda taktırdıktan sonra idrarın geldiği ve enfeksiyonun belirtileri olmadığı süre boyunca sorun yoktur. Fakat bazı belirlenmeyen durumlarda sondada tıkanma durumu söz konusu olabilmektedir. Mesane içinde bulunmakta olan sondanın etrafında oluşan partiküller tıkanmalara sebep olabilmektedir.

Tıkanan sonda nasıl açılır?

Genel anlamda sonda tıkanır ise alanında uzman sağlık personeli tarafından sonda değişimi yapılmaktadır. Sonda tıkandığından eminseniz sondayı taktırdığınız sağlık kuruluşu ile iletişime geçiniz!

Sonda neden sızdırır?

İdrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığından sonda sızdırabilmektedir bu durumdan dolayı şüphelenebilirsiniz. Ayrıca mesane kapasitesinin azalması da sızdırmaya neden olabilmektedir.

Bu gibi olumsuzlukların önlenmesi için:

  1. İdrar torbasına akmakta olan idrarın akışını kesmekle görevli mandal sistemli sondayı tercih edin. Mandalı kapalı hale getirin (idrar torbaya akmasını mandal yardımı ile engelleyin), belli saatte bir veya sıkıştığınızda mandalı açık hale getirerek mesanede biriken idrarın torbanın içerisine akmasını sağlayın. Mesanenin tam boşaldığını hissedince, mandalı tekrar kapatın. Bu sayede mesane kapasitesinin küçülmesini ciddi anlamda önlemiş olursunuz.
  2. Sürekli takılı kalan sabit sonda idrar enfeksiyonu rahatsızlığına yakalanmanızı kaçınılmaz hale getirmektedir. Bu yüzden sabit sondayı 3 hafta bir değiştirmelisiniz.
  3. İdrar rengi her zaman kokusuz ve berrak olması için bol bol su içmelisiniz. Vücudunuzda bulunan idrar enfeksiyonun bir numaralı doğal tedavi yöntemidir su içmek. Bu sayede bol su tüketimi sayesinde idrar enfeksiyonundan kurtulmuş olursunuz.

Sonda ne zaman değiştirilir?

Sürekli takılı kalan sabit sonda en fazla 45 günde bir sondanın değişmesi gerekmektedir. Aksi halde istenmeyen komplikasyonlar ve reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu oluşacak reaksiyon veya komplikasyonların telafisi olmayabilmektedir. Bu yüzden sonda taktırma sağlık işlemini alanında uzman hemşire tarafınca yapılmalıdır.

Evde uygulanan sonda çıktıktan sonra idrar yapamama?

Hasta bireye uygulanan sonda, hekim tarafınca çıkarılması uygun görüldüğü takdirde çıktıktan sonra idrar yapamama gibi durumla karşılaşabilirsiniz. Bunun ana sebeplerinden biri idrar yolu iltihabı oluşmasıdır. Bunun için sağlık kuruluşu ile tekrar iletişime geçerek iltihabın giderilmesi için gerekli tedavi çeşitlerini uygulatmalısınız!

Sonda çıktıktan sonra idrar ne zaman gelir?

Sonda taktırma sağlık tedaviniz sonlandığında sonda çıkarılmaktadır. Çıkarılan sondaya takiben idrar kanalında yanma ve sızlama olabilmektedir. Genellikle 1 veya 2 gün zorlanabilirsiniz sonrasında idrara lavaboya sorunsuz şekilde çıkabilirsiniz. Eğer 1 haftayı geçen durumlar söz konusu ise kesinlikle durumu sağlık kuruluşuna bildirmelisiniz.

Evde uygulanan sonda çıkarılırken acır mı?

Eğer idrar kanalınızda tahriş var ise yanmaya, ağrı ve acıya sebep olabilmektedir.

Sonda fiyatları?

Kurumumuzca evde sonda fiyatları uygulanacak hasta bireyin kurumumuz ile ev arası mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Eğer sonda taktırma tedavisinden yararlanmak istiyorsanız bize iletişim kanalından ulaşabilirsiniz. İletişim numarası için tıklayın!

Evde kullanılan sonda torbası nasıl boşaltılır?

Bacakta bulunmakta olan torbanız yaklaşık olarak yarısına kadar dolduğunu hissettiğinizde veya bacağınızda rahatsızlığa sebebiyet vermesi halinde beklemeden doğrudan kap veya tuvalet içerisine boşaltabilirsiniz.

Sonda yıkama?

Sonda dışkı tarafından kirlendiğinde, önce nemli bir bez yardımı ile kirler temizlenmelidir. Ardından batikon, alkol gibi dezenfektan ile silinmelidir. Günlük kirlenen sonda için bu bakımın yapılması enfeksiyon riskini en aza indirgemektedir.

Sonda torbası nedir?

İdrar kesesinde bulunan idrarın birikime izin vermeyeceği şekilde dışarı alınması amacı ile idrar yapılan delikten takılması ile idrar kesesine kadar ilerletilmekte olan steril lastik bir tüptür. Dışarı alınmakta olan idrar, idrar torbası adı verilmekte olan özel bir haznede biriktirilmektedir.

Sonda torbası değişimi?

Sonda torbası değişimini uzman sağlık personeli tarafından destek alarak değiştirebilirsiniz. Özellikle sonda torbası değişimi yapılırken çok dikkatli olmalısınız.

Sonda torbası fiyatı?

Sonda torbası fiyatı her eczane ve kuruluşta değişiklik göstermektedir. Bu yüzden en iyi fiyat bilgisi için sonda torbası tedarik etmekte olan kurumla iletişime geçerek fiyat teklifi almanızdır.

Nazogastrik sonda nedir?

Diğer adıyla beslenme sondasıdır. Nazogastrik sonda endikasyonlarda tanı ve tedavi amacı ile yaygın kullanılmaktadır. Nazogastrik sondanın kullanım sebeplerini açıklamak gerekirse:

  • Üst gastrointestinal sistem kanaması,
  • Kaza sonrası mide yıkanması ve boşaltımı,
  • İntihar,
  • Pilor stenozu,
  • Acil cerrahi işlem gerekli duyulan durumlarda mide içeriğinin tamamen boşaltılması,
  • İleus,
  • Oral yolla beslenmekte zorlanan hastalarda enteral besleme,
  • Bilinci kapalı olan hastalarda aspirasyonu önlemek,
  • Beslenmeyi sağlamak ve ilaç uygulamak,
  • Mekanik ventilatörde  takip edilmekte olan hasta bireylerde mide distansyonuna karşı,
  • Ameliyat sonrası ve ameliyat öncesi dekompresyon amacı ile kullanılmaktadır.

Her ne kadar da basit ve güvenilir bir sağlık işlemi görünmekte olsa da, beslenme sondasının yanlış yerleştirilmesi ciddi anlamda telafisi olmayan ölümcül komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Nazogastrik sonda takma?

Hasta bireye yaklaşık olarak 30 veya 45 derece olacak şekilde açı verilmektedir. Hasta birey dik pozisyon almakta zorlanıyorsa veya olamıyorsa yan tarafa doğru çevrilmektedir.  Hemşire veya hekim nazogastrik sonda taktırma işlemi başlamadan önce ölçüm yaparak beslenme sondasının (nazogastrik sondanın) mideye inme seviyesini kateter üzerinde işaretleme alanından belirlemektedir.

Hasta bireye nazogastrik sonda taktırmak işlem uygulanırken ağızdan ya da burundan sıvı gelmesi ihtimaline karşı hastanın göğüs bölgesine bir örtü örtülmektedir. Çenenin alt kısmına ise böbrek küveti yerleştirilmektedir. Hasta bireyin eğer takma dişi varsa çıkartılması gerekmektedir. Beslenme sondası (Nazogastrik sonda) burun yolundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilmektedir. Hasta birey sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilmektedir.

Hemşire ya da hekim yavaş hareketler ile beslenme sondasının mideye kadar ulaşmasını sağlamaktadır. Hasta birey sağlık işlemi sırasında durulmasını istiyorsa el hareketleriyle işaret edebilir.

Beslenme sondasının takılması sırasında sonda ilerletilirken hastanın yutkunması istenmektedir. Bu sayede sonda hortumu daha rahat aşağı doğru ilerlemektedir.

İstenildiği seviyeye kadar ilerletilen sondanın mideye ulaşıp ulaşmadığı kontrolü için sondanın ucuna enjektör takılması ile pistonu bir miktar geri çekilmektedir.

Çekilen mide sıvısı enjektör içerisine gelmesi beklenmektedir. Eğer mide sıvısı gelmiyor ise enjektör ile mideye biraz hava verilmektedir. Steteskop yardımı ile verilen hava dinlenmektedir.

Tüm bu işlemler sonrası nazogastrik sondanın çıkmaması için buruna flaster yardımı ile sabitlenmektedir. Buruna yapıştırılan flasterin nefes almayı engellememesine dikkat edilmektedir.

Whatsapp'tan Yazın Hemen ArayınYol Tarifi

Özel Halk Sağlığı Hizmetlerimiz

Özel Halk Sağlığı İnstagram